Prinsjesdag 2019: Dit is wat de ondernemer moet weten

De plannen van het kabinet voor het komende jaar

09 januari 2020

Prinsjesdag is weer achter de rug en dus heeft koning Willem-Alexander weer de troonrede voorgelezen in de Ridderzaal. Maar wat verandert er nu eigenlijk voor de ondernemer? Net als vorig jaar hebben wij de relevante (wets)wijzigingen voor ondernemers op een rijtje gezet.

Belastingzaken

Bestuursrechtelijke dwangsommen

Voor ondernemers uit het mkb is het belangrijk om te weten dat per 2020 bestuurlijke dwangsommen niet meer aftrekbaar zijn voor de vennootschapsbelasting of de inkomstenbelasting.

Brede weersverzekering

Boeren kunnen een weersverzekering afsluiten voor als ze bij extreem weer schade oplopen aan de gewassen. De assurantiebelasting van 21% op de brede weersverzekering komt namelijk te vervallen. Deze verzekering gaat ongeveer 7 miljoen per jaar kosten.

Btw-regels bij leveringen binnen EU

Per 1 januari 2020 worden de btw-regels voor landen binnen de Europese Unie hetzelfde. Deze nieuwe wet komt voort uit het feit dat ondernemers knelpunten ervaarden in de huidige btw-regelgeving.

ODE (Opslag Duurzame Energie)

Ook voor bedrijven die veel energie verbruiken zal er iets veranderen. De belasting Opslag van Duurzame Energie gaat namelijk omhoog.

Tweeschijvenstelsel

Momenteel zijn er drie belastingschijven, maar als het aan het kabinet ligt zijn er in 2020 nog maar twee belastingschijven voor inkomstenbelasting. Dit is voornamelijk van belang voor personen met een inkomen vanaf 40.000 per jaar. Hiervoor zal het besteedbaar inkomen namelijk toenemen.

Uitgaande rente en royalty’s

Op uitgaande rente en royalty’s moeten Nederlandse bedrijven bronbelasting betalen. Dit wordt ingevoerd op uitgaande intrest- en royaltybetalingen tussen gelieerde vennootschappen, om misbruik tegen te gaan.

Vergrijpboete

Als je in 2020 bewust een verkeerde of onvolledige belastingaangifte doet, kan je daar een vergrijpboete voor krijgen. De belastingdienst mag dan ook bekend maken welke belastingadviseur een boete heeft gekregen om fraude tegen te gaan.

Verhoging arbeidskorting

De komende jaren zal het kabinet de arbeidskorting stapsgewijs verhogen. Hierdoor wordt de inkomensbelasting verlaagd, met als gevolg dat werkenden netto meer overhouden.

VPB (Vennootschapsbelasting)

Eerst waren er plannen om het hoge tarief van de vennootschapsbelasting te verlagen, maar dit gaat niet door. Dit is in 2021 wel het geval, maar dan wel minder extreem als verwacht.

WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk)

Vanaf volgend jaar kunnen bedrijven sneller gebruik maken van de innovatieregeling WBSO. Ook kunnen bedrijven dit vanaf 1 januari 2020 4 keer per jaar aanvragen, waar het voorgaand 3 keer per jaar was.

Zelfstandigenaftrek

Voor ondernemers daalt vanaf 2020 de zelfstandigenaftrek stapsgewijs naar €5.000,- in 2028. Dit gebeurt in negen stappen, met als doel de fiscale verschillen tussen zelfstandig ondernemers kleiner te maken.

Personeel

Werkkostenregeling (WKR)

Vanaf komend jaar kan een onderneming haar personeel tot 2.000 euro hogere onbelaste vergoedingen geven. Met name kleine werkgevers kunnen vanaf 2020 profiteren van de verruiming van de werkkostenregeling.

Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB)

Het kabinet verkleint vanaf 2020 de verschillen tussen flexwerk en vast werk. Door deze wijziging krijgen flexwerkers meer zekerheid in werk en inkomen. Ook wil het kabinet zo werkgevers stimuleren om werknemers in vaste dienst te nemen.

Vervoer

Fiscale bijtelling elektrische auto

Omdat het kabinet wil dat elektrische auto’s voor iedereen betaalbaar worden, gaat het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s stapsgewijs omhoog naar 22 procent in 2026. In 2020 zal het omhoog gaan van 4% naar 8%. Een fiets leasen wordt aantrekkelijker.

Geen motorrijtuigenbelasting

Momenteel zijn elektrische auto’s erg in trek en als het aan het kabinet ligt wordt dit verder gestimuleerd. Tot 2025 blijft de vrijstelling van BPM en motorrijtuigenbelasting namelijk van kracht. Tot 2025 hoeft er geen wegenbelasting betaald te worden met een elektrische auto. 

Heffing voor vrachtwagens

Vrachtwagens moeten vanaf 2023 betalen als ze gebruik maken van de Nederlandse snelwegen. Dit is echter alleen voor vrachtwagens die zwaarder zijn dan 3500 kilo. De opbrengst gaat naar de verlaging van de motorrijtuigenbelasting en het verschonen van het vrachtvervoer.

Eerste reactie

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland zijn over het algemeen goed te spreken over de verruiming van de werkkostenregeling (€100 miljoen), verbeteringen in de WBSO-regeling, extra aandacht en middelen voor startende bedrijven (€65 miljoen), extra geld voor nieuwe technologie (10 miljoen) en de verhoging van de subsidieregeling.

Echter zijn ze niet helemaal tevreden. Ze maken zich zorgen over de vele risico’s die de Nederlandse economie negatief kunnen beïnvloeden. Met name over de no-deal Brexit die boven de markt hangt, een verdere escalatie van het Amerikaans-Chinese handelsconflict, de stikstof-impasse en enkele andere klimaatmaatregelen die serieuze gevolgen kunnen hebben in belangrijke economische sectoren en de vertraging in de Duitse economie. Bekijk hier de gehele reactie van MKB-Nederland.

Bron: Prinsjesdag 2019, Ondernemersplein / MKB-Nederland