Fouten voorkomen met je bedrijf

Tips voor startende ondernemers

03 februari 2020

Als startende ondernemer wil je het liefst gelijk op volle kracht vooruit. Dat is ook de juiste instelling, maar trap niet in de valkuilen die voor je liggen. Je kunt eenvoudig de volgende fouten voorkomen met je bedrijf, waardoor je een grotere kans van slagen hebt als ondernemer.

Vragen over starten? Bel 088-6520050

Het ondernemerschap begint met een goed plan en met veel energie. De ogen zijn gericht op het maken van omzet en het opbouwen van een klantenkring, maar er zijn ook andere zaken waar je rekening mee moet houden. Dit zijn belangrijke tips voor het voorkomen van fouten als je een bedrijf gaat beginnen.

Doe eerst je huiswerk voordat je begint

Morgen kun je beginnen als ondernemer. Een inschrijving bij de KvK is namelijk zo geregeld. Verstandiger is om eerst de stappen voor jezelf goed door te nemen. Ga vooral ook in gesprek met collega-ondernemers binnen dezelfde branche. Er zijn namelijk obstakels waar je tegenaan gaat lopen die je vooraf niet kunt bedenken. Verdiep je daarom goed in de juiste stappen. Vooral als je er een baan voor op moet zeggen.

Denk goed na over je tarieven

Een uurtarief is niet vergelijkbaar met een uurloon bij een werkgever. In de declareerbare uren moet je ook rekening houden met risico’s die je loopt en kosten die je maakt. De uren die je besteedt aan administratie kun je niet declareren, dus houd hier rekening mee bij het bepalen van je uurtarief. Je kunt niet in een keer een verhoging van €5 per uur doorvoeren omdat je het uurtarief eerst te laag hebt gezet.

Pak je rust

Het ondernemen heeft als grote valkuil dat je er dag en nacht mee bezig kunt zijn. Het is in jouw eigen belang om zoveel mogelijk werk in zo weinig mogelijk tijd te doen, maar dat is niet zonder risico’s. Je lichaam en je geest hebben rust en ontspanning nodig. Het is echt niet gek om een klant aan te geven dat hij of zij morgen als eerste aan de beurt is.

Vergeet de marketing niet

Kijk verder dan een paar weken vooruit. Ook als je het nu erg druk hebt, moet je tijd vrij maken voor acquisitie. Vooral als je nu afhankelijk bent van één of enkele opdrachtgevers of afnemers. Houd vooral contact met prospects en vroegere opdrachtgevers.

Denk om de noodzakelijke verzekeringen

Ondernemers lopen andere risico’s in vergelijking met particulieren. Vergeet bijvoorbeeld vooral niet om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Denk ook goed om jezelf, je kunt arbeidsongeschikt raken. Ondernemers hebben geen standaard vangnet in de vorm van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, die moet je zelf afsluiten. Informeer dus tijdig naar de mogelijkheden. Waarschijnlijk blijf je gezond en kun je blijven werken, maar het blijft een risico.

Fouten voorkomen met je je bedrijf is beter dan ze op te moeten lossen. Met deze tips voor de startende ondernemer heb je alweer een aantal valkuilen vermeden!