Winkeliers pleiten voor parkeertarief per minuut

Goedkoper parkeren stimuleert koopgedrag automobilisten

15 december 2009

De politiek moet een wet aannemen die parkeergaragehouders verplicht parkeertarieven per minuut te berekenen. Daarvoor pleit het Platform Detailhandel Nederland. Nu betalen automobilisten bijna overal voor een minimumperiode, terwijl ze mogelijk minder lang parkeren. Volgens het platform betalen zij daardoor vijftien tot twintig procent te veel.

Irritatie

"Als automobilisten te veel betalen, raken zij geïrriteerd en dat heeft invloed op hun winkelgedrag", zegt bestuurslid Robert Ploeg van het platform. Uit enquêtes zou zijn gebleken dat zij daardoor minder uitgeven in winkels en naar andere winkelgebieden gaan waar zij goedkoper of gratis kunnen parkeren. Vooral in landelijke gebieden komt dit volgens het platform veel voor, omdat het daar 'niet uitmaakt of je vijftien kilometer naar het ene dorp of twintig naar het andere dorp rijdt'.

Landelijk

Hoewel het parkeerbeleid een taak van gemeenten is, richt het platform zich tot de rijksoverheid. "Wij zien de Vereniging van Nederlandse Gemeenten dit niet regelen. Het lijkt ons een stuk verstandiger dit nationaal op te pakken", zegt Ploeg. Hij verwijst naar Spanje, waar recent een wet is aangenomen die garagehouders verplicht het afrekenen per minuut in te voeren.

Niet aanwezig

In Nederland zijn nu bijna geen garages waar het mogelijk is op deze manier te betalen. "Dat is te gek, omdat de techniek voor afrekenen per minuut ruim voorhanden is", zegt Ploeg. Het platform pleit verder voor een maximum parkeertarief.

Bron: NU.nl/Novum