Ondernemers verkiezen hotel boven file

Vooral trend in de Randstad

15 december 2009

Om fileleed te vermijden kiezen zakenmensen in Nederland steeds vaker een hotel. De overnachting langs de snelweg zorgt ervoor dat zij hun tijd efficiënter kunnen besteden. ING Bank spreekt van 'een opmerkelijk trend' in een gisteren gepresenteerd rapport aan Horeca Nederland.

Positief effect

Vooral de hotels langs drukke routes in de Randstad profiteren van de opstoppingen op het wegennet. Directeur Maik Willems van Bastion Hotels geeft toe dat er een 'positief effect' is; zakenmensen zoeken 's avonds een hotel op om de volgende dag vroeg bij hun eerste klant te zijn.

Geen reis doordeweeks

Steeds vaker komt het voor dat mensen doordeweeks niet meer op en neer reizen maar hun intrek nemen in een hotel. 'Ze gaan ergens overnachten en werken drie of vier dagen achter elkaar, vaak veel langer dan acht uur per dag', constateert Willems.

Vierdaagse werkweek

Het niet meer dagelijks heen en weer reizen scheelt een hoop tijd. Vaak kunnen zakenlieden op die manier volstaan met een vierdaagse werkweek en besparen zich een hoop ergernissen. 'Je ziet hen vrijdag al vroeg op de dag naar huis rijden', ervaart de Bastion-directeur.

Trend in Randstad

Vooral werkers uit het oosten, zuiden en noorden van het land die in de Randstad een klus moeten verrichten of daar gedetacheerd zijn maken gebruik van de hotels. Elders in het land is het gebruik van een hotel als alternatief voor de file minder nodig.

Willems spreekt van een efficiënte oplossing. De lange reistijd in de file, die vaak niet te declareren valt, wordt vermeden en projecten kunnen keurig op tijd worden afgerond.

bron: Het Financieele Dagblad