Groei mkb wordt geremd door huisvestingsperikelen

Te weinig passende huisvesting voorhanden

15 december 2009

Van de Nederlandse mkb'ers is 17 procent ontevreden over het pand waarin het bedrijf huist. 12 procent van de ondernemers is ontevreden over de locatie van de onderneming. Te weinig parkeerplaatsen en een slechte bereikbaarheid zijn veel gehoorde klachten.

Dat blijkt uit onderzoek van ING Bank onder 17.000 bedrijven. 'Een op de vijf ondernemers met vijf tot 250 werknemers vindt dat de groei van zijn onderneming wordt geremd doordat er geen passende huisvesting is', aldus Edse Dantuma, onderzoeker bij ING en auteur van het rapport.

Tweedeling

De onderzoeker ziet een tweedeling, schrijft het Financieel Dagblad. Grote bedrijven kapen de meeste moderne nieuwbouw weg. Voor het mkb blijven met name verouderde panden over, vaak gelegen op slecht bereikbare locaties.

Ontwikkelaars en makelaars hebben er volgens Dantuma belang bij om grootschalige huisvesting neer te zetten en grote huurders te zoeken. 'Het is in zo'n gebouw minder efficiënt om meerdere kleinere huurders te hebben dan een paar grote. Maar ook kleinere bedrijven willen op een goede plek zitten. Huisvesting is belangrijk, onder meer voor de uitstraling naar klanten en werknemers.'

Veel verhuizingen

Binnen het mkb vinden veel verhuizingen plaats. In vier jaar tijd past de helft van de 140.000 bedrijven met vijf tot 250 medewerkers de huisvesting aan door uitbreiding, verbouwing of verhuizing, zo blijkt uit het onderzoek.

Een tijdige aanpassing van de huisvesting van het bedrijf is volgens ING Bank cruciaal om te kunnen groeien. Goede en moderne huisvesting creëert onder meer efficiencyvoordelen, heeft een positieve invloed op de logistiek en het productieproces.

Snelle groeiers

Gebaseerd op vijf criteria waaronder omzet- en resultaatgroei, hebben de onderzoekers becijfert dat circa 37 procent van het midden- en kleinbedrijf met vijf tot 250 medewerkers een snelle groei doormaakt. In het westen en zuiden van Nederland behoort zelfs ruim de helft van de mkb'ers tot deze categorie.

Bron: Financieel Dagblad