Waar moet ik op letten als ik kies voor ASP-software?

Een paar tips

05 januari 2012

Gebruik maken van ASP (Active Server Pages) brengt risico's met zich mee. Tien tips om die zoveel mogelijk te beperken.

1. Vraag om garanties

Zorg dat je garanties krijgt over de continuïteit van de ASP-dienst. Denk daarbij vooral aan de garantie dat in geval van calamiteit de service doorgaat vanaf een back-upsysteem op een andere locatie. En dat bij een eventueel faillissement een andere dienstverlener je data kan overnemen.

2. Blijf je eigen back-ups maken

Zorg dat je altijd bij je data kunt. Je moet ze vanaf de website van de dienst kunnen downloaden en zo ook je eigen back-ups kunnen maken.

3. Maak een noodplan

Maak een noodplan. Zet daarin hoe je met de back-ups van je data en de hulp van een andere ASP-dienst je applicatie weer in de lucht kunt brengen.

4. Snel overstappen

Beoordeel aanbieders op de mate, waarin zij je de mogelijkheid bieden om over te stappen naar een andere dienst. Je data moeten dan direct beschikbaar zijn en niet dusdanig verweven zijn met de dienst van de leverancier dat je daar onmogelijk op korte termijn weg kunt. Dit gevangen zitten wordt wel vendor lock-in genoemd.

5. Zoek een bekende systeemtaal

Let goed op de programmeertaal, waarmee de software is geschreven. Zoek bij voorkeur talen die harmoniëren met de rest van je geautomatiseerde systemen. Veel voorkomende talen zijn .Net van Microsoft, Java en php.

6. Regel de beveiliging goed

Ga altijd goed na hoe de beveiliging is geregeld. Dit betreft zowel de toegang tot de dienst als het transport van de gegevens over het web. Vraag bij twijfel deskundig advies van een onafhankelijke organisatie als Syntens of van je eigen ICT-dienstverlener of ICT-adviseur. Belangrijk is de second opinion. Ga niet alleen op de informatie van de ASP-aanbieder zelf af.

7. Gebruik je oude software opnieuw

Kijk verder dan het bestaande aanbod van ASP-diensten. Alle software kan ook als service gehuurd worden. Niet alleen de moderne webbased software, maar ook oude software. In dat laatste geval zijn er extra maatregelen nodig om deze via het web te kunnen benaderen, maar daarvoor bestaan verschillende beproefde technieken, zoals die van Citrix. Je kunt de rollen dus omdraaien: ga uit van software die heel goed bij je past en laat een service provider er vervolgens een server mee inrichten.

8. Maatwerk ASP

Maatwerk bovenop een ASP-dienst is ook mogelijk. In dat geval laat je de aanbieder aanpassingen in de standaardsoftware aanbrengen op basis van je wensen. De software wordt dan helemaal op maat gemaakt. Dit wordt dedicated hosting genoemd.

9. Blijf op de hoogte

Behoud voldoende kennis in eigen huis van ASP- andere ICT-oplossingen. Investeer strategisch in het ontwikkelen en vasthouden van die kennis. Als je gebruik maakt van ASP-diensten verandert de rol van je systeembeheerder of IT-afdeling. De werkzaamheden verschuiven dan van alledaags onderhoud en beheer naar ondersteuning bij het ontwikkelen van nieuwe business.

10. Kijk naar je behoeften, niet naar de hype

Laat je niet meeslepen door modetrends. De vraag is niet of je voor of tegen ASP moet zijn. De vraag is wat op een bepaald moment het beste bij je past en het meeste voordeel oplevert.