100 leiderschapsversnellers. Voor iedereen die vooruit wil

BOEKRECENSIE WEEK 3

16 februari 2010

In de eerste boekrecensie van het jaar bespreken we het boek ‘100 leiderschapsversnellers - voor iedereen die vooruit wil’. Het is de laatste toevoeging aan de reeks ‘100 versnellers’, waar eerder edities als ‘100 loopbaanversnellers’ en ‘100 communicatieversnellers’ van verschenen. Het boek is een bundeling van tips en tricks op het gebied van leiderschap.

Het boek begint met een korte inleiding, waarin bondig wordt beschreven hoe de inhoud de lezer kan helpen bij het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten. Al snel kan de lezer beginnen met de eerste ‘versneller’. Deze variëren van korte vragenlijstjes waarmee je je eigen functioneren kunt analyseren tot aan samenvattingen van leiderschapstheorieën van maximaal een pagina.

Het boek is niet bedoeld om lineair te lezen: als er versnellers zijn die je niet interessant of relevant vindt, kun je dus gemakkelijk doorbladeren zonder de weg kwijt te raken. De tips en tricks komen van uiteenlopende professionals: Alles van ‘professioneel avonturiers’ tot CEO’s van multinationals is vertegenwoordigd. De ‘versnellers’ worden afgewisseld met one-liners van een evenzo eclectisch gezelschap: van Woody Allen tot Martin Luther King.

Tot mijn verbazing kom ik ook Marielle Heiltjes tegen, die in 1997 mijn scriptiebegeleider was, toen ik mijn eindscriptie schreef over “Transnational leadership and motivation”. Zo is dit boek ineens een opfrisser voor alle theorieën over leiderschap die ik destijds heb door moeten spitten, alleen leest dit wat sneller weg dan de theorie van toen.

Dat komt ook omdat er veel aandacht besteed is aan de opmaak van het boek. Er is veel gebruik gemaakt van kleur, illustraties, tabellen en figuren. Daardoor blader je er makkelijk doorheen, en trekt bijna elke pagina de aandacht door een afwisselend schreeuwende en dan weer minimalistische opmaak.

De hap-snap uitstraling en inhoud van het boek  heeft voor de lezer voor-en nadelen. Door degenen die al bepaalde (leiderschaps-)theorieën als die van Covey of  Tolle volledig hebben omarmd zal dit boek waarschijnlijk als oppervlakkig worden bestempeld. Voor degenen die niet thuis zijn in de literatuur over leiderschap kan dit echter dienen als goed startpunt.

Als je direct aan de slag wilt met de tips, dan staat er op bijna elke pagina een leiderschapcoach voor je klaar: In dit blokje staat een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om actief met de stof om te gaan.

Dat maakt het voor een drukke DIY (Do It Yourself) ondernemer zoals ikzelf dus wel een aanrader. Ik heb het boek in een treinreis Utrecht- Roermond tot mij kunnen nemen en er nog een aantal goede punten voor zelfreflectie uit kunnen halen.

Wat voor type leider ben jij eigenlijk?

Gelezen door Willem Overbosch

Wil je ook een boekrecensie schrijven voor de MKB Servicedesk?

Neem contact met ons op via redactie@mkbservicedesk.nl