Zondag gesloten of open

Dit staat vandaag in paginagrote advertenties in de dagbladen

08 januari 2010

Het Platform Detailhandel (PDN) doet hiermee een beroep op de Tweede Kamer om een stokje te steken voor een beperking van het aantal koopzondagen.

Volgens het PDN kost het wetsvoorstel; om het aantal koopzondagen te beperken, van het kabinet alleen al in de detailhandel 20.000 banen. Tevens een nog onbekend aantal banen bij toeleveranciers in de horeca. Wat kan ik met het personeel doen als de koopzondagen worden beperkt?

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) plaatste vorige week in de Tweede Kamer grote vraagtekens achter dat cijfer. Zij denkt dat er vooral een verplaatsing van werkgelegenheid zal plaatsvinden naar andere dagen en mogelijk andere winkels.

In de Tweede Kamer verzet een minderheid van VVD, PVV, GroenLinks en D66 zich tegen beperking van het aantal koopzondagen. De regeringspartijen hebben hierover bij de kabinetsformatie afspraken gemaakt op aandringen van de ChristenUnie, die hecht aan zondagsrust. Ook SP en SGP willen beperking van het aantal koopzondagen.

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de drie grootste gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag) dringen er op aan het aantal koopzondagen niet te beperken. Volgens de VNG is inperking, zeker in deze tijd van financiële crisis, schadelijk voor de economie. Het ministerie van Economische Zaken stelde in 1999 dat de verruiming van de openstelling heeft gewerkt als “banenmotor”, aldus de vereniging. De VNG dringt aan op nieuw onderzoek naar de gevolgen voor de werkgelegenheid.

Bron: Nu.nl