Wat kan een mentor voor mijn bedrijf betekenen?

Zakelijke vragen stel je aan je mentor

26 augustus 2013

Een mentor kan je helpen kritisch naar je eigen bedrijf te kijken. Ook kun je met al je zakelijke vragen terecht bij deze doorgewinterde ondernemer.

Welke verzekeringen moet je als starter afsluiten?

Ondernemers zonder zakenpartner kunnen er soms behoorlijk alleen voor staan. Dat maakt het lastig om met een kritische blik naar je eigen bedrijf en de beslissingen die je maakt te kijken. Een mentor kan in zo'n geval uitkomst bieden. Hij of zij kijkt met een onafhankelijke blik naar jouw vragen, helpt je bij beslissingen maar gaat zeker niet op jouw stoel zitten.

Objectieve blik In je persoonlijke kringen is het lastig om een klankbord te vinden. Hoe goed ze het ook bedoelen, de adviezen en antwoorden van je familie en vrienden zijn vaak te voorspelbaar en ze zijn niet objectief. De mentor kan je juist helpen om van een afstandje naar jouw bedrijf te kijken en je zakelijke vragen te beantwoorden. Voorbeelden van vraagstukken die je aan een mentor voor zou kunnen leggen:

  • Ik ben zo druk met operationele zaken dat ik niet meer weet hoe ik verder kan groeien;

  • Doe ik het goed als ondernemer en ga ik door met mijn bedrijf of ga ik stoppen?;

  • Wanneer stap ik over van een freelancer naar vast personeel?;

  • Wanneer moet ik overwegen personeel te ontslaan?

Mentor of coach Een mentor is geen coach en andersom. Een coach is iemand die zich vooral richt op de persoonlijke ontwikkeling van de ondernemer. Persoonlijke vraagstukken en emoties spelen hier een rol. Een mentor staat meer stil bij het bedrijf en kan een antwoord geven op jouw zakelijke vragen. De mentor is een ervaren en oudere persoon die afstand kan nemen van zijn eigen werk of bedrijf. En heel belangrijk van zijn of haar eigen ego.