Gerald Essers - Slimmer werken met het kantoor in je tas

Een onmisbare gids voor mobiele werkers

06 april 2011

Bewapend met een tas met daarin je laptop, pda en dongel trek je de wijde wereld in. Op naar een nieuwe werkdag vol vrijheid, flexibiliteit en inspiratie. Klinkt te mooi om waar te zijn? Niet voor de mobiele werker, of ‘nomad worker’, zoals Gerard Essers hem in zijn boek noemt.

Volgens velen is het slechts een kwestie van tijd voordat heel Nederland (en de rest van de wereld) mobiel werkt. Maar voordat het zover is, moet binnen veel bedrijven nog een cultuuromslag plaatsvinden. Werkgevers moeten meer leren aansturen op output en hun werknemers de ruimte geven zelf hun werktijden in te delen. Dat is moeilijk, en daarom zijn er ook talloze boeken geschreven vol theorieën over management en organisatieveranderingen. Daar hoort dit boek niet bij, schrijft Essers. ‘Dit boek gaat over hoe je Het Nieuwe Werken kunt toepassen in de dagelijkse praktijk.’ Het resultaat is een zeer praktisch boek vol weetjes, tips en trucs waarvan je zin krijgt om direct vanuit je tas te gaan werken.

Mobiel werken van A-Z

De gids behandelt zo’n beetje alle aspecten waarmee je te maken krijgt als je een ‘nomad worker’ wilt worden. Welke tas kies je, welke technische hulpmiddelen heb je nodig, welke besturingssystemen kies je en hoe kom je zo papierloos mogelijk je dag door? Het prettige is dat deze dingen in korte, overzichtelijke hoofdstukjes zijn geschreven. Je kunt bij elk willekeurig deel of hoofdstuk beginnen. Wil je liever eerst over de pomodorotechniek lezen (hoofdstuk 57) of ben je meer benieuwd hoe je je gegevens zo efficiënt mogelijk kan structureren en archiveren (hoofdstuk 26)?

Eigen ervaring 

Essers heeft de technieken en toepassingen die hij beschrijft zelf gebruikt. Hij kan daarom ook goed onderbouwen waarom hij bijvoorbeeld wel de iPhone of Android zou kiezen en niet de Blackberry (hoofdstuk 20). Bovendien wijst hij je op interessante timemanagement-technieken, zoals de eerder genoemde pomodorotechniek, waarbij je je taken opsplitst in blokken van 25 minuten met daarna 5 minuten pauze. Zet je kookwekker, ga aan de slag en je merkt vanzelf dat je minder snel afgeleid bent. Ook lees je over hoe je je gegevens moet beveiligen, je bereikbaarheid regelt, je werkplek kiest en de nodige inspiratie op blijft doen.

De valkuil 

Voor iedereen (zowel werkgever, zzp’er als werknemer) die wel ‘iets met Het Nieuwe Werken’ wil, is dit een onmisbare gids. Er is echter één valkuil. Om echt goed met Het Nieuwe Werken aan de slag te kunnen, heb je een flinke dosis structuur en zelfdiscipline nodig. Dit boek doet een goede poging om zelfs de grootste chaoot structuur geven, de kunst is alleen om dat vast te houden. 

Auteur

Liesbeth Meenink