Waarom langlopend leasen als het flexibel kan?

Column | Shortleasen

25 februari 2015

Gisteravond tijdens een verjaardag had een vriend van me weer iets te klagen over leasemaatschappijen. "Jij werkt toch bij een leasemaatschappij? Oplichters zijn het, ik mag óf een finkse boete betalen óf nog 21 maanden het contract uitdienen. Terwijl ik die auto helemaal niet meer nodig heb!".

Zo gaat het wel vaker, maar steeds antwoord ik tegen de klagers dat het toch echt hun eigen keuze was en dat er echt wel flexibele(re) oplossingen bestaan om je mobiliteitsvraag in te vullen.

Nadeel langlopend contract

Ook binnen het mkb is er natuurlijk behoefte aan mobiliteit. De meeste bedrijven kiezen voor het leasen van een (bedrijfs)auto, maar waarom binden zoveel bedrijven zich aan langlopende contracten? Want stel je voor: je neemt iemand aan in de buitendienst. Je sluit een leasecontract af voor, bijvoorbeeld, 36 maanden. Maar na een jaar besluit je zijn jaarcontract toch niet te verlengen, dat leasecontract loopt dan nog wél 24 maanden door. Met een klaagzang op verjaardagen tot gevolg. De keuze voor shortlease is wat dat betreft in mijn ogen veel logischer.

Flexibel leasen

Shortlease biedt de flexibiliteit van huren met alle voordelen van leasen. Bij deze vorm van leasing is de leasemaatschappij, net als bij operationele lease, de juridische eigenaar van de auto en neemt de leasemaatschappij alle risico's die verbonden zijn aan het eigendom van de auto. Denk daarbij aan aanschaf, verzekering, wegenbelasting, onderhoud, afschrijving etcetera.

Behoud van je financiële middelen

Omdat de auto eigendom is en blijft van de leasemaatschappij wordt de auto niet als vreemd vermogen gezien. Immers je verkrijgt alleen het recht tot gebruik van de leaseauto. In de praktijk betekent dit dat je je financiële middelen beschikbaar houdt voor waar je goed in bent: jouw business! De liquiditeit van jouw onderneming wordt bij deze vorm van autolease dus niet beïnvloed.

Leasen zonder bankgarantie

Een ander voordeel van shortlease ten opzichte van leasing is dat je geen gedetailleerde jaarrapporten met mooie cijfers of een flinke bankgarantie hoeft af te geven. Voor starters is dit vaak een struikelblok. Bij een shortleasecontract wordt wel vaak een borg gevraagd, maar daar krijg je natuurlijk ook gewoon een auto voor tot je beschikking.

Opzeggen leasecontract

Shortlease kan dus het beste omschreven worden als ‘flexibele mobiliteit’. De minimale leaseperiode is bij de meeste aanbieders een maand, soms twee maanden. Daarna is het contract in principe altijd op te zeggen, zonder extra kosten. Je zit dus niet vast aan een langlopend contract en je kan zodoende erg flexibel met je wagenpark omspringen.

Verschil in tarieven

De shortlease maandtarieven liggen gemiddeld wel iets hoger dan van het traditionele leasecontract, maar tegenwoordig zijn er ook aanbieders die ex-leaseauto's of jong gebruikte auto's aanbieden met shortlease contracten. De tarieven zijn dan vaak aantrekkelijker en vergelijkbaar met de tarieven voor langlopende leasecontracten.

Kortom: Geen reden om te klagen op verjaardagsfeestjes

Auteur

Niels Hardeman