Paarse krokodil: onnodige bureaucratie

Minder administratieve rompslomp voor ondernemers

15 augustus 2012

Je hebt hem vast wel eens gezien, die reclame over de in het zwembad zoek geraakte paarse krokodil. Een treffende illustratie van de wijze waarop we in de dagelijkse praktijk ook vaak tegen onnodige bureaucratie aanlopen.

Het kabinet heeft onder het motto ”Meedoen, meer werk, minder regels” een beleidsplan opgesteld met de treffende naam "Paarse Krokodil". De administratieve lastenvermindering bestaat onder andere uit verschillende onderdelen die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Reiskosten

De bijtellingen voor de OV-kaarten en de fiets van de zaak komen te vervallen. De controlemanier van de OV-bewijzen is veranderd, maar je moet nog steeds een OV-administratie bijhouden. Bij de reiskostenvergoeding zelf is veranderd dat je als je 70 procent of meer op één werkplek zit, je recht hebt op de vergoeding. Eerst was dit nog 100 procent.

Maaltijdenregeling

Alle meer dan bijkomstig zakelijke maaltijden kunnen onbelast worden vergoed of verstrekt. De locatie van deze maaltijd maakt niet meer uit, wat goed nieuws is voor mensen die veel reizen voor hun beroep.

Communicatiemiddelen

Telefoons, internet en andere communicatiemiddelen mogen onbelast vergoedt of verstrekt worden als de werknemer het voor minstens tien procent voor zakelijke doeleinden gebruikt.

Personeelsactiviteiten

Je hoeft de kosten van het feest niet meer te berekenen per werknemer. Als je 75 procent van je werknemers uitnodigt is dit al voldoende voor een onbelaste activiteit. Ook het grensbedrag van 340 euro vervalt.

Loonbelastingverklaring

Je hoeft geen officieel formulier meer in te vullen, maar in de praktijk moet je alsnog alle gegevens doorgeven, alleen mag je de methode zelf bepalen.

Bedrijfsfitness

Je hoeft niet meer persé tijdens werktijd te fitnessen om het vergoed te krijgen (of te vergoeden).

Geschenkenregeling

Het bedrag van een geschenk mag nu maximaal 70 euro zijn, als het in aanmerking wil komen voor het speciale tarief. Dit eindheffingstarief is wel gestegen naar twintig procent. Je hoeft niet persé meer het cadeau te koppelen aan een speciale feestdag, je mag het hele jaar door cadeaus geven.

Fietsregeling

De bijtelling voor de fiets van de zaak is afschaft. Een werknemer komt wel nog steeds in aanmerking voor een fiets van de zaak als hij op meer dan de helft van de dagen naar zijn werk fietst en de fiets niet duurder is dan 749 euro (dit is inclusief btw).