Durf rigoureus te zijn

Column l Ondernemers zijn er niet om redelijk te zijn
Een heerlijk woord, rigoureus. Een belangrijk woord ook. Zeker voor ondernemers. Het woord rigoureus maakt het verschil tussen middelmatig goede ondernemers en briljante ondernemers.


De wereld bestaat uit een oneindige hoeveelheid aspecten in eindeloos veel nuances. Dé werkelijkheid bestaat niet, we zien de wereld allemaal door onze eigen bril. Keuzes maken is in die zin oneindig complex, er zijn zoveel zaken waarmee je rekening zou kunnen houden.

 

Ongenuanceerd en lomp

We zouden allemaal redelijke mensen willen zijn, maar helaas, redelijke mensen komen tot niets. Ondernemers zijn er niet in de wereld om redelijk te zijn, ondernemers zijn in de wereld om tot iets te komen. Daarom is nogal eens de redelijkheid en de nuance niet hun vriend en moeten ze rigoureus zijn. Ja, rigoureus is ongenuanceerd, soms lomp of zelfs gewelddadig, maar rigoureus zijn betekent wel dat je een keuze kunt maken.

 

Al het geld op één nummer

Briljante ondernemers dúrven rigoureus te zijn als ze keuzes maken. Ze doen niet een beetje van dit en een beetje van dat, ze durven al hun geld op één nummer te zetten.
Briljante ondernemers gaan rigoureus met aandacht en tijd om. Ze weten waarin ze briljant zijn en het verschil kunnen maken en hebben het lef alles waar ze middelmatig of zelfs gewoon goed in zijn, uit te besteden, niet te doen of op anderen te vertrouwen.

 

Laf, zwak en briljant

Briljante ondernemers durven rigoureus eerlijk naar zichzelf te kijken. Ze zoeken niet voortdurend bevestiging van wat ze doen in anderen, maar durven de werkelijkheid van de spiegel aan. Ze weten waarin ze laf zijn, ze weten waarin ze zwak zijn, ze weten waarin ze dom zijn. Maar zo weten ze ook, rigoureus, waarin ze briljant zijn. De kwaliteit waarmee ze het verschil kunnen maken.

 

Rigoureus saai

Als de wereld bevolkt was met louter rigoureuze mensen zou het een grote puinzooi geworden. De wereld zou in vuur en vlam staan en geen boom zou nog overeind staan. Lang leve de nuance. Gelukkig bezit 95% van de mensheid het talent voor nuance en redelijkheid. Die mensen die die kwaliteit niet bezitten richten veel schade aan. Maar weer 95% van hen zijn die mensen die positief het verschil maken. Zieners, leiders, ondernemers. Zonder hen zou de wereld rigoureus saai zijn.

 

Jeroen Busscher is spreker, consultant en auteur van verschillende managementboeken waaronder Turbomanagement, minder doen, meer bereiken.

 


De beste tips om slimmer te werken

MKB TV | "Wees lui"
Op de Week van de Ondernemer vertelde Jeroen Busscher in zijn sessie "Slimmer Werken!" hoe je als ondernemer je personeel op scherp houdt. In...

Altijd al slimmer willen werken?

Download kosteloos de whitepaper Slimmer werken
Door slimmer met je tijd om te gaan en je mensen op de juiste manier aan te sturen, kan je het verschil maken. Maar hoe doe je dat dan slimmer werken?...

Tips van ondernemers om slimmer te werken

Bekijk hier de beste tips!
Op de Week van de Ondernemer vroeg MKB Servicedesk aan ondernemers hun beste tip om slimmer te werken voor de camera te vertellen.

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten