Tweederde van de ondernemers investeert in eigen ontwikkeling

Volgen van cursus, training of opleiding populair bij ondernemers

12 maart 2012

65 procent van de ondernemers heeft de afgelopen drie jaar in de eigen ontwikkeling geïnvesteerd, door een opleiding, cursus of training te volgen.

66 procent van de ondernemers volgde een cursus of training via een brancheorganisatie of ander (opleidings)instituut, 55 procent bezocht een seminar. Dat blijkt uit onderzoek van de KvK.

Budget afhankelijk van bedrijfsgrootte 

Hoeveel een ondernemer investeert in de eigen ontwikkeling, is afhankelijk van de omvang van het bedrijf. Eigenaren van (middel)grote bedrijven (vanaf 20 medewerkers) besteden in 60 procent van de gevallen meer dan 1000 euro aan de eigen ontwikkeling, terwijl bij zzp'ers slechts 30 procent meer dan 1000 euro aan de eigen ontwikkeling besteedt. Zzp'ers geven meestal minder dan 500 euro uit.

Vakkennis en persoonlijke ontwikkeling

Vooral het bijspijkeren van vakkennis staat centraal bij de opleidingen of cursussen die ondernemers volgen: voor 84 procent van de ondernemers is dit het doel. 44 procent heeft (soms daarnaast) aandacht besteed aan de ontwikkeling van persoonlijke eigenschappen.

2012 

Ook komend jaar is de meerderheid (65 procent) van de ondernemers van plan om te investeren in persoonlijke ontwikkeling door een cursus of opleiding te volgen. 46 procent wil dit doen op vakinhoudelijk gebied, 20 procent op het gebied van algemene (ondernemers)vaardigheden, 18 procent voor hobby/plezier en 15 procent buiten het eigen vakgebied in verband met verbreding of een toekomstige switch.

Bron: KvK

Auteur

Lenneke Arts