"Eén procent omzetverlies door wanbetalers is de norm"

Snijbloemen en snijgroen exporteur Martin Noort over zakendoen in Italië

01 november 2012

Iedere ondernemer wil zakendoen met betrouwbare zakenrelaties die op tijd betalen. Voor Martin Noort, die al twaalf jaar lang snijbloemen en snijgroen exporteert naar Italië, is dat niet anders.

“Het opbouwen van zakenrelaties gebeurt in Italië veel meer via het informelenetwerk”, vertelt Martin Noort. Noort is samen met zijn broer eigenaar van SorrisoVerde dat snijbloemen en snijgroen naar Noord-Italië exporteert. “Toen mijn broer en ik twaalf jaar geleden de Italiaanse markt wilden veroveren, zijn wij bij relaties geïntroduceerd via een bevriend ondernemer die daar al een groot en betrouwbaar netwerk had. Hiermee waren wij ontzettend geholpen omdat veel Italiaanse ondernemers gevoelig zijn voor dit informele netwerk. Zij vertrouwen je eerder als een bekende van hen jou heeft voorgesteld.” Dit neemt volgens Noort natuurlijk niet weg dat je als ondernemer zelf ook nog moet nadenken of jij dat contact wel vertrouwt.

Beursorganisaties

Ben je als ondernemer op zoek naar een zakenrelatie in het buitenland, lees dan ook het kennisartikel ‘Hoe vind ik een geschikte leverancier?’ Een bezoek aan een vakbeurs is ook een goede manier om je netwerk uit te breiden. De belangrijkste beurssteden in Italië zijn Milaan, Genua, Bologna, Bari, Turijn, Verona en Rome. Alle Italiaanse beursorganisaties zijn aangesloten bij de Associazione Enti Fieristici Italiani (AEFI). Ook de website Fiereitalia biedt veel informatie over internationale Italiaanse vakbeurzen

Kredietwaardigheid

De kredietwaardigheid van potentiële zakenrelaties kun je laten checken door instellingen zoals Graydon en Dun & Bradstreet. Zij verstrekken kredietrapporten van bedrijven uit de hele wereld. Download het gratis e-book ‘Eerste hulp bij Internationaal ondernemen’ voor veel meer informatie en praktische tips over het veroveren van buitenlandse markten.

Één procent verlies

Ondanks het goede netwerk heeft ook Noort de deksel op zijn neus gekregen. “In al die jaren hebben ook wij zaken gedaan met leveranciers die een rotte appel bleken te zijn. In onze sector is één procent omzetverlies door wanbetalers zelfs de norm. Daar zitten wij gelukkig ver, ver onder. Zelfs onder de half procent, maar vervelend blijft het natuurlijk als iemand niet betaald. Zeker niet bij snijbloemen en snijgroen. Na al die weken kun je dit versproduct niet meer terughalen.”

Kredietverzekering

Ondernemers kunnen zich verzekeren tegen wanbetalers door middel van een kredietverzekering. Noort doet dit niet voor zijn Italiaanse debiteuren. “We hebben het ooit overwogen, maar toen bleek dat de verzekeringsmaatschappij alleen die klanten wilde verzekeren waarin wij ook het volste vertouwen hebben. De kredietverzekeringsmaatschappij wilde geen risico nemen, maar voor klanten zonder risico heb ik geen verzekering nodig. Hoe paradoxaal allemaal. Wij hebben daarom besloten om zonder kredietverzekering verder te werken.”

Dichtbij de debiteur

Een van de redenen waarom Noort zo weinig met wanbetalers te maken heeft, is volgens hem mede te danken aan het feit dat zijn bedrijf ‘zo dichtbij de debiteur is’. “Wij hebben twee vertegenwoordigers die drie dagen per week in Italië zijn en klantbezoeken afleggen. De relatie is hierdoor heel persoonlijk en de vertegenwoordigers kunnen op tijd aan de bel trekken als er iets misgaat. Het zou lastiger zijn als wij alleen maar vanuit Nederland werkten. Dan verlies je toch sneller het overzicht.”

Onderhandelen over krediettermijn

Volgens Noort is het onderhandelen over de krediettermijn in Italië veel normaler dan in veel andere landen. “Als in Nederland een relatie nog apart over de voorwaarden wil onderhandelen, kijk je misschien raar op, maar in Italië is dit doodnormaal”, legt Noort uit. “Houd rekening met een termijn van dertig tot zestig dagen. Eerder wordt er echt niet betaald.” Lees het artikel ‘Hoe zorg ik dat mijn facturen betaald worden?’ om je debiteurenbeheer zo goed mogelijk te organiseren.

Webinar 'Ondernemen in Italië'

Meer weten over dit onderwerp? Schrijf je in voor het gratis webinar 'Ondernemen in Italië'. Gastsprekers in dit webinar zijn Hans Biesheuvel, voorzitter MKB-Nederland en Ridder Drost, eigenaar van Liquido d’Oro.