3G: Goed Gaaf Geld

Column | Excelleren

25 juni 2013

Sinds vorige maand ben ik lid van MKB-Nederland. Om kennis te kunnen halen, maar ook om kennis te kunnen delen. Bij mijn aanmelding mocht ik kiezen welk boek ik cadeau wilde ontvangen. Ik heb gekozen voor “Leren excelleren, haal het beste uit je medewerkers”.

Eerste hulp bij Leren Excelleren

Wat een heerlijk boek. Ik lees dat een visie hebben, overzicht en inzicht hebben in je menselijk kapitaal en investeren in leren en ontwikkelen, jou als ondernemer geld oplevert.

3G: Goed Gaaf Geld

Eigenlijk de 3G gedachte GOED GAAF GELD: iedereen is (normaal gesproken) GOED in zijn werk; je doet dat in ieder geval vanuit die gedachte, veelal gaat het dan om formele kennis. Maar wat je GAAF vindt om te doen, doe je naast je werk ook in je vrije tijd/weekend. In dit geval gaat het veelal om informele kennis.

Als je nou GOED en GAAF combineert en dit in een ‘eigen’ e-Portfolio plaatst dan levert dat GELD op. Geld in de zin van concrete besparingen, door het efficiënter inzetten van talenten, waardoor het bedrijfsresultaat zich positief ontwikkelt.

Duurzame inzetbaarheid

Mijn visie is dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen werk en zijn inzetbaarheid. Jij bent verantwoordelijk voor duurzame arbeid en je werknemers worden meer verantwoordelijk voor duurzame inzetbaarheid. Dit vergt van beide partijen iets. Jullie moeten allebei investeren in menselijk kapitaal.

Vastleggen van ontwikkeling

Maar ja: hoe investeer je in menselijk kapitaal en hoe breng je overzicht en inzicht in alle ervaringen? Ik heb veel voorbeelden gezien, gelezen en ervaren. Alleen mis ik overal de borging van hetgeen we als werkgever investeren in het menselijk kapitaal. Borging in de zin van: wat geven we onze mensen concreet mee, bijvoorbeeld als ze een volgende stap maken in hun loopbaan? Wat heb ik als werkgever bijgedragen aan de ontwikkeling van mijn mensen?

Informeel en formeel leren

Uit onderzoek van Borghans, Goldsteyn en de Grip blijkt dat 94 procent van de mensen leert door dagelijkse werkzaamheden (informeel leren) en slechts 6 procent leert door een opleiding of cursus (formeel leren). Hier kunnen we dan ook de LLL gedachte aan koppelen. LLL = Leven Lang Leren gaat uit van de gedachte dat mensen zich hun hele leven blijven ontwikkelen op de werkvloer, thuis en in de samenleving. 

De ontwikkeling van jouw mensen

Ik ben benieuwd of er werkgevers/ondernemers zijn die bewust de ontwikkeling van hun mensen laten vastleggen en meegeven. En dan bedoel ik niet laten vastleggen door een derde maar door de werknemer zelf.

Auteur

Anneke Hemmen