Ondernemers snijden in bedrijfshulpverlening

Helft van de ondernemers kort op BHV'ers

16 juli 2013

Meer dan 50 procent van de ondernemers heeft minder BHV'ers in huis dan een aantal jaren geleden. Bij 1 op de 10 ondernemers is zelfs helemaal geen bedrijfshulpverlener meer in dienst.

Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland onder 364 ondernemers uit het mkb. De ondernemers werd gevraagd naar de bezetting van bedrijfshulpverleners binnen hun bedrijf in de afgelopen jaren. 

Minder BHV'ers in dienst

Conclusie van het onderzoek is dat ondernemers minder BHV'ers in dienst hebben en dat de economische crisis een belangrijke oorzaak hiervan is. 50 procent van de ondernemers heeft minder BHV'ers in dienst dan een aantal jaren geleden. Bij 60 procent van de bedrijven die in de bedrijfshulpverlening hebben gesneden, komt dat naar eigen zeggen direct of indirect door de crisis. Ze hebben minder geld voor opleidingen of herhalingscursussen en wachten met het aanwijzen van vervangers van wegbezuinigde BHV-opgeleide medewerkers.

Geen opleidingsbudget

"Het is een trend die we de laatste jaren duidelijk merken," vertelt Brenda van Dranen, adjunct-directeur van Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland. "Veel ondernemers willen wel, maar zien er momenteel simpelweg geen mogelijkheid toe. Ze hebben tijdelijk geen opleidingsbudget of kunnen werknemer geen cursusmiddag missen vanwege onderbezetting op de werkvloer."

Verplichtingen

Alle ondernemers met één of meerdere werknemers moeten verplicht een BHV'er in huis hebben. Ook als je alleen werkt, maar wél regelmatig bezoekers of tijdelijke krachten over de vloer hebt. Het aantal BHV'ers dat je in huis moet hebben, is niet wettelijk vastgelegd. Wel is het verplicht om doeltreffende maatregelen te nemen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Je kunt met de risico-inventarisatie en -evaluatie bepalen hoeveel BHV'ers je in huis moet hebben.

Taken van BHV'er

Een BHV'er moet werknemers en andere personen alarmeren en evacueren in noodsituaties, eerst hulp bij ongevallen verlenen, brand bestrijden en de gevolgen van ongevallen beperken. Als een BHV'er de brand of het ongeval niet meer aankan, moet jij als werkgever hulp van buiten inroepen.

Auteur

Lenneke Arts