Winkelsluiting Goede Vrijdag stuit op onbegrip

RND wil af van vervroegde winkelsluiting

15 december 2009

De Raad voor de Nederlandse Detailhandel (RND) vind het achterhaald dat winkels op Goede Vrijdag niet langer dan 19:00 open mogen zijn. Volgens de Raad krijgen winkeliers te maken met agressieve klanten op het moment dat ze verplicht hun deuren moeten sluiten.

Volgens Sjoerd Veenstra, adjunct-directeur van de RND, veroorzaakte de vroege winkelsluiting vorig jaar veel problemen tussen winkeliers en hun klanten. Er moest zelfs beveiligingspersoneel aan de pas komen om winkeliers te beschermen. "Op veel plaatsen was de sfeer toen echt dreigend. Dat was heel vervelend voor het personeel, maar aan de andere kant begrijpen we het onbegrip bij de klant wel."

"De winkelsluiting is door de tijd achterhaald. Steeds meer mensen kennen de betekenis van Goede Vrijdag niet. Het is ook niet zo gek dat ze verwachten dat de winkels 's avonds zoals altijd open zijn, want de meeste mensen moeten die dag ook zelf gewoon werken", aldus Veenstra.

Achterliggende oorzaak voor de problemen de vrijdag voor Pasen is volgens de RND dat de consumenten de betekenis van Goede Vrijdag niet meer kennen. Daardoor gaan ze ervan uit dat winkeliers de gebruikelijke openingstijden hanteren.

Voor meer informatie over de winkeltijdenwet en het downloaden van een overzicht op welke dag winkels wel en niet open mogen zijn, klik hier.