Sturen op groei van levensbelang voor je bedrijf

Sneak preview Eerste hulp bij groeien

29 november 2017

Ook in onzekere economische tijden moet je denken aan de groei van je bedrijf. Van nature focus je je bij tegenslag vooral op datgene waar je goed in bent en werkt harder om je omzet op gang te houden. Niets mis mee. Maar verlies je ondernemersdroom en de waarde van je bedrijf nooit uit het oog: dat is je toekomst.

In het boek Eerste hulp bij Groeien helpen we jou als ondernemer realistische groeidoelen te stellen en ze te behalen. Want groei is leven. Hieronder een sneak preview uit het boek.

Wat is groei?

De definitie van groeien is: ‘groter worden’. Als we het hebben over groei, gaat het om het groter laten worden van je onderneming en je vaardigheden. Op welk vlak wil jij groeien?

Groei gaat in de meeste gevallen over:

Vaak gaat het ene aspect hand in hand met het andere. Met welke soort groei je ook te maken krijgt, omstandigheden gaan veranderen. Om succesvol te groeien moet je weten waar je precies tegen aan gaat lopen, zodat je de juiste keuzes zult maken. Wat is groei voor jou? Dit is een belangrijke eerste stap op de weg naar daadwerkelijke groei.

Groeiambitie belangrijk

Heb jij de juiste drive om te groeien? Een duidelijke ambitie om te groeien blijkt in de praktijk de belangrijkste succesfactor te zijn voor snelle groeiers (onderzoek ACE en EIM, 2009).

Herken een groeistuip

Groei kun je meestal niet plannen. Groei overkomt je. Wellicht zit je al midden in een groeistuip, een fase van snelle groei. Hoe herken je dat? Een klein zelfonderzoek - beantwoord de volgende vragen:

  • Heb je een werkweek van minimaal zestig uur?

  • Heb je constant het gevoel dat niets af is?

  • Maak je wel winst, maar heb je nauwelijks geld op de bank?

  • Ga je weinig op vakantie?

  • Zijn er heel veel keuzes die je moet maken?

  • Moet je regelmatig brandjes blussen die je van belangrijke dingen afhouden?

Als je de meeste vragen met 'ja' hebt beantwoord, dan is het zaak je te verdiepen in het proces van groei, zodat je deze groeistuip heelhuids doorkomt. Het lezen van het boek Eerste hulp bij Groeien is dan een zinvolle investering in jouw persoonlijke groei en die van je bedrijf.

Auteur

Raphael Klees