“E-mail is ouderwets”

Interview Dennis Gandasoebrata

06 september 2018

Je werknemers zijn thuis gewend om met allerlei tools en gadgets te werken. Zij verwachten bijna niet anders dan dat zij die op hun werk ook kunnen gebruiken. E-mail is daardoor eigenlijk al ouderwets, het werkt veel te traag.

E-book Eerste hulp bij Groeien

Dat zegt Dennis Gandasoebrata, mede-eigenaar van Ganda, een digitaal creatief bureau met veertien medewerkers, dat al negen jaar aan de weg timmert. Gandasoebrata bevindt zich niet alleen als persoon, maar ook met zijn bedrijf in de digitale voorhoede. Hij kan gerekend worden tot wat in IT-kringen ook wel de early adopters worden genoemd - de mensen die het eerst nieuwe technologie uitproberen. Niet voor niets is hij ook een gewaardeerd freelance journalist op het gebied van ICT

“Meer controle en productiever”

Twee jaar geleden stapte hij met zijn bedrijf over op een totaalpakket voor al het onderhanden werk. “In de eerste plaats om meer controle te krijgen op wat er gebeurt en in de tweede plaats omdat het productiever is.” In het geval van Ganda viel de keuze op Office 365 van Microsoft, maar hij benadrukt dat het net zo goed een ander pakket zou kunnen zijn. “Wij hebben hiervoor gekozen omdat het een veelvoud aan apparaten ondersteunt. Het grote voordeel van een kantoorsoftware suite is dat je zelf niet de infrastructuur hoeft op te tuigen. Welk dienstenpakket je ook gebruikt, je hebt geen systeembeheerder meer nodig.”    

Videovergaderen en grote bestanden uitwisselen

Ganda profiteert volop van nieuwe technologische mogelijkheden om te vergaderen met externe partijen en te overleggen met de eigen mensen. “Wij gebruiken nu Lync voor videovergaderingen en chatsessies." Het mooie daarvan is dat er een archiveerfunctie bij zit, zodat je achteraf geen geschil krijgt over wat er nu precies is gecommuniceerd. Een alternatief als Facebook chat biedt je geen controle over waar de bestanden terecht komen.”

Datzelfde bezwaar heeft Gandasoebrata tegen gratis online diensten voor bestandsuitwisseling. “WeTransfer is misschien handig voor onderweg, maar ook daarvan weet je niet waar je bestanden terecht komen.” 

Basisset beveiliging

“Wij faciliteren ons personeel de apparatuur: zij krijgen van ons een laptop. Daarnaast heeft elke medewerker de beschikking over een smartphone. Als zij vanuit huis werken, nemen wij aan dat zij zelf in staat zijn om een snelle verbinding te regelen. ” Ganda hanteert een basisset met regels voor de beveiliging van een en ander. Elke medewerker slaat automatisch zijn werk op in de cloud. Voor noodgevallen beschikt het bedrijf over de mogelijkheid om apparatuur op afstand geheel te wissen. 

Auteur

Flip Schultz