Verlaag de energiekosten in je bedrijf

Bespaar op de energierekening

12 juli 2018

In de winter heeft je bedrijf meer verwarming en licht nodig. Stook- en verlichtingskosten kunnen je energierekening fors hoger laten uitvallen. Met deze tips kun je hier structureel op besparen.

Energiebesparende maatregelen 2019

Voordat je met de tips aan de slag gaat is het zinvol om eerst een beeld krijgen van hoe jij met energie omgaat in je bedrijf.

Tips voor een lagere energienota:

  • Zuinige lampen gebruiken Je gloeilampen kun je vervangen door een spaarlamp, een ledlamp of een ecohalogeenlamp. De aanschafwaarde van een energiezuinige lamp is gemiddeld 3 tot 20 keer hoger, maar dit bedrag verdien je in verhouding snel terug. Een spaarlamp kost ongeveer 6 euro, een halogeenlamp 3 euro en een ledlamp 20 tot 35 euro. Een LED-lamp is het duurst maar wel energiezuinig, duurzaam, onderhoudsvrij en veilig door lage warmte-afgifte. De lamp heeft een levensduur van gemiddeld 40.000 uur, tegenover 1000 van een gewone gloeilamp. Bij een gemiddelde brandduur van vier uur per dag gedurende 250 dagen per jaar houdt de LED-lamp het maar liefst 40 jaar uit en de gloeilamp slechts een jaar.

  • Bewegingsmelders aanschaffen In ruimtes die niet constant gebruikt worden zoals het toilet, opslagruimtes, vergaderkamers, etc. kun je bewegingsmelders installeren. Het licht gaat dan pas branden als er iemand binnenkomt. Detecteert de melder geen aanwezigheid? Dan gaat de lamp uit. Het is een kleine investering, de bewegingssensoren kosten 50 tot 60 euro per stuk, een bedrag dat je in e´e´n tot drie jaar kunt terugverdienen.

  • Stel de thermostaat goed in In een bedrijfspand is de thermostaat om de ruimte te verwarmen vaak ruim ingesteld, bijvoorbeeld van 6.00 uur tot 21.00 uur. Is dit echt wel nodig? Pas de thermostaat aan op de werk- en openingstijden binnen je bedrijf. Het lijkt een open deur, maar door het niet goed afstellen van lucht- en verwarmingsinstallaties verdwijnt er veel warme lucht. Kleine bedrijven kunnen tussen de € 5.000 en € 10.000 besparen met goed beheer en onderhoud. Let ook op de instellingen van zomer- naar wintertijd en andersom. Meer tips in om deze winter een hoge gasrekening te voorkomen

  • Geef meterstanden door Geef zelf op tijd je meterstanden door aan het stroombedrijf. Anders doet de netwerkbeheerder een schatting van uw stroomgebruik. Die valt nog wel eens onterecht hoog uit, waardoor je een te hoge eindafrekening krijgt.

  • Ventileer Een goede ventilatie zorgt voor een lagere luchtvochtigheid. En droge lucht is makkelijker te verwarmen dan vochtige. Dus zet ook in de winter de ventilatieroosters open, en af en toe een raam of deur.

  • Hang een lijstje op Maak een lijstje met praktische tips en hang deze op een plek waar iedereen hem kan zien en lezen. Met vragen als: Is het erg zonnig? Kijk dan of de verlichting uit kan. Of: Is het vandaag niet zo koud? Zet de thermostaat een graadje lager.

  • Nog 7 tips om energie te besparen Je energieverbruik terugdringen is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Met deze zeven tips kun je meteen je energieverbruik terugdringen, zonder dat je daarvoor hoeft te investeren.

Auteur

Laura Wennekes