BLITTS: sneller en goedkoper een bouwvergunning

Innovatieve ondernemers helpen gemeenten en burgers

28 mei 2014

Een vergunning aanvragen voor een kleine verbouwing is veel te ingewikkeld, vinden Martijn Verbeek en Joris Kleinveld. De ondernemers hebben een efficiënt online programma ontwikkeld voor burgers en gemeenten. In Den Haag is het een succes en steeds meer gemeenten willen meedoen.

Financieringsvormen voor innovatie

Wil je een dakkapel op je huis zetten? De vergunning voor zo'n kleine verbouwing kost vaak veel tijd en geld, omdat een ambtenaar iedere aanvraag individueel beoordeelt. Dat moet beter, dachten de makers van BLITTS. Het online programma helpt jou als aanvrager door de regelgeving van jouw gemeente heen. Je ziet meteen of jouw bouwwerk voldoet aan de regels.

"Het kan sneller en goedkoper"

"De aanvrager is sneller klaar, heeft minder kosten en weet aan het eind van de vragen meteen of hij de vergunning heeft," vertelt Martijn Verbeek van BLITTS. "De aanvraag die eruit komt voldoet gegarandeerd aan de regelgeving, dus de gemeente kan de vergunning direct afgeven." Verbeek had als bouwkundige vaak te maken met kleine aanvragen. "Het leek me onnodig om standaardaanvragen voor een dakkapel of erker individueel te beoordelen. Als je gebruik maakt van de mogelijkheden van automatisering kan het sneller en goedkoper." Een vriend wees hem op het innovatieprogramma Technologie zoekt Ondernemer. Daar ontmoette hij onderzoeker en consultant Léon van Berlo (TNO), die bezig was met een vergelijkbaar idee, inclusief de bijbehorende technologie. Verbeek: "Na onze ontmoeting is het balletje gaan rollen."

Meer weten over Technologie zoekt Ondernemer? Bekijk de video

Op de markt gebracht

BLITTS is drie maanden geleden gestart in Den Haag. Van Berlo is erg enthousiast over de manier waarop Verbeek en zijn partner het product op de markt hebben gebracht: "De maatschappij was rijp voor deze technologie en Martijn en Joris hebben een goed idee omgezet naar een succesvol product." Tussen de eerste kennismaking tijdens Technologie zoekt Ondernemer en de lancering van BLITTS verliep bijna vijf jaar. Verbeek: "Alles is grondig voorbereid. Ik en mijn compagnon Joris Kleinveld kregen steun van TNO op technologisch en commercieel gebied. TNO raadde ons aan om te beginnen met een klankbordgroep van gemeenten. Zo wisten we waar gemeenten behoefte aan hadden."

Enthousiaste gemeenten

Hij verwacht dat het nu allemaal in een stroomversnelling komt. "Eerst Den Haag en daarna staan andere gemeenten klaar om aan te haken. Ons idee was oorspronkelijk dat de burgers en de gemeenten ieder de helft van de kosten van een aanvraag via BLITTS zouden betalen. Maar sommige gemeenten willen alles gaan betalen," vertelt de ondernemer. "Met BLITTS besparen ze zo veel kosten, dat ze graag zien dat burgers hun aanvragen via ons laten lopen."

Auteur

Claartje Vogel