Vrouwen: aan het werk!

FNV wil speciaal platform voor vrouwenparticipatie

15 december 2009

De boodschap is duidelijk: vrouwen moeten aan het werk. Uit onderzoek in opdracht van FNV Bondgenoten blijkt dat anderhalf miljoen werkloze vrouwen wel aan de slag zouden willen - mits er bepaalde regelingen worden getroffen.

Conclusie

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat het voor vrouwen makkelijker moet worden om werk en kinderen te combineren. Vorig jaar ging PvdA-lijsttrekker Wouter Bos de discussie hierover al eens aan met een aantal succesvolle zakenvrouwen en feministen. De conclusie hiervan luidde: het kabinet moet het voor vrouwen aantrekkelijker maken om te gaan werken.

"De vrijheid voor moeders hun leven zelf in te richten, is de ultieme vorm van emancipatie." Dit schreef Sharon Dijksma ooit in de Volkskrant. Heleen Mees, econoom en jurist, sprak eens over een 'bermudadriehoek waar al het vrouwelijk intellect in verdwijnt'. Voor dit soort krachtige uitspraken zijn verschillende argumenten te noemen.

Kinderopvang

Vooral de kinderopvang blijkt een heikel punt in de discussie omtrent vrouwen en werken. De kwaliteit van kinderopvang is benedenmaats en bovendien zijn de kosten te hoog. De kinderopvang zou een baasisvoorziening van het zorgstelsel moeten worden. Nederland kan een voorbeeld nemen aan een land als Zweden, waar de kinderopvang hoog in het aanzien staat en 80% van de vrouwen fulltime werkt.

Cultuur

Ook de cultuur in het bedrijfsleven maakt het voor vrouwen niet makkelijk. De top van bedrijven wordt vaak bestuurd door een 'Old Boys Network' waar vrouwen zich niet makkelijk in kunnen mengen. Ook wordt ambitie bij vrouwen niet altijd op prijs gesteld. Een vrouw is al snel een 'bitch' in de mannenwereld.

Ervaring

De combinatie van een fulltime baan en het moederschap gaat met vallen en opstaan. Leontine van den Bos, hoofdredactrice van Flair, weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om fulltime te werken en je man voor de kinderen te laten zorgen. "Als ik thuiskwam na een lange dag werken irriteerde ik me aan de manier waarop de handdoeken waren opgevouwen en in de kast lagen. Vrouwen kunnen de touwtjes niet loslaten, maar dit moeten ze wel doen." De kansen liggen er op de arbeidsmarkt en moeten door vrouwen benut worden, vindt ook Heleen Mees. "Vrouwen, neem jezelf serieus. Jullie kunnen de hele wereld krijgen."