Spaarders zijn verliezers

Column Ralph Karseboom

10 april 2017

Als sparen jouw enigste vorm van investeren is, heb je de weg geopend naar een grote fout. Verander snel je koers, hier is waarom:

Heb jij al een MijnMKB profiel?

Centrale banken drukken geld

Sinds de Amerikaanse President Nixon de dollar van de goudstandaard heeft gehaald in 1970, werd de banken toegestaan om meer geld dan ze daadwerkelijk in de kluis als goud hadden uit te lenen. Dit was het begin van de deregulering van de financiële industrie en dit was de oorzaak van miljoenen mensen die hun huis verloren in 2007/2008 in Amerika, en het begin van een wereldwijde financiële crisis. Sindsdien zijn de regels niet veranderd. Het bijdrukken van (digitaal) geld in de EU gaat maar door op dit moment en er wordt voor ongeveer 80 miljard euro per maand bijgedrukt. Waarom zouden de banken jouw geld willen hebben als ze het (bijna) gratis krijgen van de ECB? Juist, ze willen het ook niet. Dat is te zien aan de rente die ze betalen (bij sommige banken op dit moment zelfs 0%. Als jij een spaarder bent, dan verlies jij op dit moment enkel geld. Je rendeert NIETS! 0.3% is geen rendement. Waarom? Er is iets als inflatie wat gebeurt als er geld gedrukt wordt en daardoor het geld minder waard wordt, lees: je kunt minder kopen van jouw geld. Daarnaast betaal je in Nederland ook een vermogensheffing van +- 1.2% op jouw vermogen boven enkele tienduizenden euros. Dit betekend dat jij op jouw spaargeld al minimaal 1.2% verliest (belasting) en dan reken ik nog geeneens de inflatie mee, en ja deze is er. De overheid zegt van niet maar dit komt enkel door de lage olieprijzen. En ik denk dat de gemiddelde Nederlander dit ook wel door heeft. Producten in de supermarkten worden enkel maar duurder.

Belastingen

Zoals ik al aangaf moet jij op jouw spaargelden belasting betalen. In ieder geval in Nederland 1,2%. Dit betekent dat je op zijn minst een 1,2% rendement per jaar moet halen om geen verlies te maken. Je bent niet in staat om dit te doen met je spaarrekening als de rente is 0,0% en soms zelfs negatief (het kost geld om geld te besparen).

Investeren

Dus de ECB en FED dwingen de gemiddelde burger om met hun geld de financiële handels- markt te betreden zonder enige kennis, en dit is zeer gevaarlijk. Dat is waar de beleggingsfondsen en bankiers proberen om de controle te krijgen over jouw geld met het aanbieden van “beleggingsadvies” of “beleggingsportefeuilles” waar je in kunt investeren. Laat me je dit vertellen: Banken of beleggingsfondsen hebben nog nooit (of ten minste 90%) beter gepresteerd dan de AEX index. Dit betekent dat je een gratis index tracker in de AEX kunt kopen en een hoger rendement behaalt zonder de beheerkosten. De meeste beleggingsfondsen vragen om een vergoeding 1-3% voor het onderhoud van je portefeuille. Dit kost je een enorme hoeveelheid van de winst van uw beleggingen zowel op korte- als op lange termijn. Dus als je belegt kun je beter investeren in een index tracker, in plaats van een beleggingsfonds. Of als je zelf het werk wilt doen; kijk op individuele aandelen en controleer hun financiën. Je kunt de juiste aandelen uitkiezen welke jou een mooi dividend betalen. Waar je ook naar kunt kijken is de zogeheten “zakelijke leningen”. Je kunt dit doen via crowdfund- platforms en je rendement zal rond de 6% -15% per jaar zijn. Dit is een geweldige ROI(return on investment) zonder de volatiliteit van de beurs. En last but not least kun je ook kijken naar vastgoed, maar voordat je dat doet moet je dit echt heel veel te bestuderen en het is niet het geval dat je zonder enige kennis moet beginnen want dat is gewoon een veel te hoog risico. Dit is op geen enkele manier een beleggingsadvies van mij. Ik vertel je niet wat je moet doen. Ik laat je enkel de mogelijkheden zien.

Stoppen met het maken van excuses

Ik hoor veel van excuses waarom mensen zijn niet eens in staat zijn om te investeren, maar toch 100 euro per maand op sigaretten uit te geven en nog eens 100 euro op alcohol en 300 euro aan uitjes. Dit is een eenvoudige 500 euro welke je kan investeren. Dit zal jou groots uitbetalen. Discipline is het belangrijkste hier. Nogmaals; je moet niets, je mag alles. Het is een keuze die je zelf maakt en hoe jij jouw financiële toekomst ziet. Wil je geld blijven verliezen? Dan moet je dit vooral doen. De kaarten worden nu eenmaal anders gespeeld dan 30 jaar geleden en je moet flexibel genoeg zijn om daar in deze tijd mee om te kunnen gaan.