Dichtgaan of openblijven tijdens de zomervakantie?

Dit zijn de voordelen van sluiten

02 september 2019

Voor veel ondernemers is de zomervakantie een kostbare periode. Door de zaak te sluiten in deze maanden loop je misschien omzet mis, maar het heeft ook zo z’n voordelen.

Whitepaper De flexibele onderneming

Een gemiddelde zomermaand is al snel 2,5 keer zo duur als een andere maand van het jaar. Niet alleen krijgt elk personeelslid 8% van het jaarloon aan vakantiegeld, in deze periode gaan werknemers ook nog eens doorbetaald op vakantie. Door het extra personeel dat moet worden ingehuurd en het feit dat je als ondernemer zelf misschien ook nog wel even op reis wilt, zijn deze maanden een flinke kostenpost.

Heb je een kleinschalige onderneming en hangt je omzet niet af van deze vier maanden, overweeg dan eens om de zaak te sluiten. De voordelen op een rij:

  • Je hoeft geen vakantiekrachten in te huren, dat scheelt een hoop geld.

  • Doordat je geen vervangende krachten hoeft in te werken, blijven er meer productieve uren over. Er hoeft ook minder vergaderd en overgedragen te worden.

  • Vaste werknemers zijn productiever dan inhuurkrachten omdat ze weten wat ze moeten doen. Je kunt dus meer omzet genereren in minder tijd.

  • Je hebt geen gedoe met personeelsplanning in de vakantie, maar ook de rest van het jaar. Doordat er minder vakantiedagen overblijven vanwege de sluiting, heb je in de rest van het jaar een constante bezetting.

  • Het geeft rust om te weten dat er niks mis kan gaan als je zelf weg bent, omdat de zaak gesloten is.

  • Klanten willen liever goed geholpen dan half, wat kan gebeuren doordat die vakantiekracht toch nog niet helemaal was ingewerkt.

  • Het is gezond om als ondernemer even helemaal uit te checken, zodat je kunt opladen en de zaken weer in perspectief kunt zien.

Of vakantiesluiting echt rendabel is, kun je nauwkeurig berekenen door cijfers van voorgaande jaren te analyseren. Wegen de kosten en de extra (wervings- en inwerk)tijd op tegen de omzet die behaald kan worden? Of is het direct duidelijk dat er geld bij moet in de zomerperiode?

Het vergt een goede voorbereiding, communicatie en waarschijnlijk ook moed om jouw onderneming tijdelijk op non-actief te zetten. Kun je de zaak niet sluiten omdat klanten sterk afhankelijk van jouw onderneming zijn, begin dan op tijd met sparen om deze dure periode zonder financiële stress door te komen.