Zondagen open door 'slapende regeling' in Winkeltijdenwet

Regeling voor winkels met voornamelijk eet- en drinkwaren

15 december 2009

In navolging van een creatieve lokale supermarkt hebben vier andere ondernemingen in Apeldoorn ook een aanvraag gedaan om voortaan elke zondag open te mogen zijn. Dat meldde de gemeente maandag.

Slapende regeling

De gemeente voelt zich overvallen door de aanvragen, die ze niet kan weigeren. De ondernemers maken gebruik van een soort 'slapende regeling' die sinds 1992 in de Winkeltijdenwet is opgenomen.

De Dekamarkt in Apeldoorn heeft in november van dit jaar een ontheffing gekregen en mag op zondag open zijn. 'Die ontheffing heeft tot nogal wat politieke beroering geleid. De supermarkt voldoet echter aan alle landelijke regels', aldus een woordvoerder van de gemeente.

Avondwinkels

In de regeling uit 1992 staat dat winkels die voornamelijk eet- en drinkwaren verkopen, op zondagen tussen 16.00 en 22.00 uur open mogen zijn, mits ze de woon- en leefomgeving van inwoners niet verstoren. Die regeling is oorspronkelijk bedoeld voor avondwinkels.

Mogelijk krijgen meer gemeenten in het land te maken met dergelijke aanvragen, omdat de ondernemers in Apeldoorn gebruikmaken van een modelverordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Kamervragen

De kwestie heeft tot Kamervragen van de SGP geleid. Deze fractie vroeg of minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) bereid is om in de voorgenomen wijzigingen van de Winkeltijdenwet dergelijke openstellingen op zondag tegen te gaan. De minister van Economische Zaken acht heroverweging van deze regeling niet nodig, antwoordde ze, omdat deze voorziet in de behoefte van verkoop van levensmiddelen in de avonduren.

Inmiddels is de regeling in Apeldoorn zodanig aangepast dat ontheffingen nog maar een jaar geldig zijn. Ze kunnen echter wel ieder jaar opnieuw aangevraagd worden. 'Het college moet binnen nu en een jaar een manier vinden om het toch juridisch dicht te timmeren', zegt Henk van den Berge, fractievoorzitter van de SGP in Apeldoorn.

Zeggenschap

Gemeenten zouden volgens hem meer zeggenschap moeten hebben. 'Recent zei het kabinet nog de verantwoordelijkheid over de toepassing van "toeristische koopzondagen" meer bij de gemeenten neer te leggen. Dan moet je ook wat deze ontheffing betreft die lijn doorzetten.'

bron: zibb.nl