Bescheidenheid, een goede eigenschap van een ondernemer?

Durf trots te zijn

09 december 2012

Bescheidenheid is een vervelende eigenschap als je ondernemer bent. Iedereen zal zeggen dat het je siert, maar je moet juist leren om niet te bescheiden te zijn. Er is namelijk altijd wel een ander, die net iets minder bescheiden is.

Natuurlijk duurt eerlijkheid het langst, maar bescheidenheid is iets anders dan eerlijkheid. Wij Nederlanders zijn bescheiden, maar waarom eigenlijk? Is het de calvinistische inslag of de cultuur? Waarom zijn wij zo bescheiden?

Onlangs las ik het boek van Richard Branson - De Branson-way. Hij schrijft, pas in de epiloog van zijn boek: "En ik? Ik ben rijk. Ja, nu heb ik het gezegd. Het is typisch Amerikaans om over rijkdom te praten. In Groot-Brittannië hebben we daar nog steeds moeite mee, en ik denk dat dat ook goed is.... Op een feestje zie je immers mensen, geen bankafschriften." 

Daar heeft Branson natuurlijk gelijk in, maar hij is wel degelijk trots op wat hij heeft neergezet! Je moet als ondernemer leren om trots te zijn op wat je bereikt, elke dag, elk moment. Je moet leren genieten van de mijlpalen die je bereikt. Natuurlijk kan het elke dag beter zijn dan de dag ervoor. Bescheidenheid op dit punt is niet altijd goed, omdat je dan je successen vergeet.

Durf trots te zijn op die eerste € 100.000 euro omzet, op die € 200.000 euro, op die € 300.000 euro en op die €1.000.000 euro wanneer je die omzet bereikt. Je moet trots willen zijn op dat eerste contract, op dat tweede en op dat derde. 

Ik denk dan steeds: "het stelt niets voor", of "er zijn zoveel ondernemers die nog veel meer omzet draaien". Ik stel mij voorlopig even bescheiden op, totdat ik weer een jaartje verder ben, dan doe ik pas echt mee. Maar dat is natuurlijk onzin! Je hoeft het niet van de daken te schreeuwen, maar je mag er wel trots op zijn. 

In het blad Sprout stond dat de gemiddelde ondernemer (voor zover die bestaat) zichzelf € 38.000 per jaar uitkeert. Een groot deel betaalt zichzelf dus net wat meer dan het minimumloon. Dat is nog eens bescheiden! Zo zie je maar, het gaat niet om geld, ondernemerschap is een rijkdom op zich.

Beste ondernemer, houd jezelf niet voor de gek. Zorg goed voor jezelf en wees niet te bescheiden. Doe jezelf niet tekort. Wanneer je het goed doet, mag je trots zijn op jezelf. Je mag dat ook best aan anderen vertellen. Wees ook eerlijk wanneer het even niet goed gaat. Dat hoort er bij, niets om je voor te schamen. Beloon jezelf op een eerlijke manier en dat mag best een beetje meer zijn af en toe. 

Voor iedereen die het wil horen: Wees blij dat je ondernemer bent. Weg met die bescheidenheid! Wees trots op jezelf, je doet het goed!  

Willem Overbosch

Auteur

Willem Overbosch