Vorst-WW voor bouw- en schildersbedrijven

Tijdelijke maatregel helpt noodlijdende sector de winter door

19 februari 2010

De bouw- en schildersector zat al in de problemen door de economische crisis, en de aanhoudende vorst doet daar nog een schepje bovenop. Minister Piet-Hein Donner van Sociale Zaken komt daarom met een tijdelijke maatregel: de vorst-WW.

Door de vorst zijn veel bouw- en schilderbedrijven in de problemen geraakt. Er kan nauwelijks gewerkt worden, terwijl werknemers wel doorbetaald moeten worden. Minister Donner van Sociale Zaken heeft daarom besloten dat werkgevers met terugwerkende kracht per 1 februari een WW-uitkering kunnen aanvragen voor hun personeel.

Afgelopen week werd de maatregel doorgevoerd voor de bouwsector. Vrijdag werd bekend dat schilders ook in aanmerking komen voor de vorst-WW.

Wat betekent de vorst-WW precies?

Werknemers kunnen dan gewoon in dienst blijven van hun bedrijf. Dat betekent dat deze vorst-WW niet ten koste gaat van hun opgebouwde WW-rechten. De overheid betaalt 70 procent van hun uitkering. Werkgevers vullen dit aan tot 100 procent.

Door de economische crisis had de bouw- en schilderbedrijven het al moeilijk, en nu doet de winter daar nog een schepje bovenop. Tot twee jaar geleden was een lange periode van vorst nog onderdeel van het ondernemersrisico, maar het aantal faillissementen is nu zo ongekend hoog dat de overheid een uitzondering heeft gemaakt.

De nieuwe regeling geldt tot 1 april 2010.

Bron: www.nu.nl en FNV Bouw