Werknemers productiever door smartphone

Geef je werknemers een iPhone cadeau

02 maart 2010

Vind je het te duur om een smartphone aan te schaffen voor je werknemers? Binnen een jaar heb je de aanschafwaarde al ruimschoots terugverdiend, zo blijkt uit Brits onderzoek.

Werknemers met een smartphone werken op jaarbasis tien dagen extra. Dat blijkt uit onderzoek van  Nectar Business. De ondervraagden laten hun werktelefoon ook buiten kantoortijd aanstaan, waardoor ze ook wanneer ze vrij zijn geregeld met werk bezig zijn.

Bijna tweederde van de ondervraagden geeft aan dat ze door het apparaat sneller en efficiënter werken. Een vijfde van de 1000 ondervraagde werknemers zegt deze werkgerelateerde programmaatjes bovendien in de weekenden aan te houden.

Email

Het onderzoek werd gehouden onder duizend Britse werknemers in het bezit van een smartphone.

Uit het onderzoek blijkt dat (mobiel) internet vrijwel onmisbaar is voor werknemers. Bijna driekwart (71 procent) van de ondervraagden noemt email als beste manier om te communiceren met andere medewerkers. Zo’n 70 procent geeft aan dat ze de helft van de mensen waarmee ze regelmatig zaken doen  nog nooit in het echt zien te hebben.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Heb je slechts aan paar smartphones te vergeven? Mannen laten hun werktelefoon vaker aanstaan dan vrouwen. Tweederde van de mannen laat de telefoon buiten werktijd aanstaan, terwijl de helft van de vrouwen moeite heeft het apparaat uit te schakelen.

Verhoogd stressgehalte

Het verschaffen van een smartphone aan je werknemers kent echter niet alleen voordelen;  bijna een kwart (24 procent) van de werknemers geeft aan gestrest te worden van een telefoon die buiten werktijd aanstaat. Ook werknemers die de smartphone wel uitschakelen kunnen te maken krijgen met extra stress. Van de mensen die de telefoon wel uitzetten geeft 22 procent aan dat de mailbox na het weekend extra vol zit.

Telefoon aanschaffen

Denk je als ondernemer erover om je werknemers te voorzien van een iPhone of Blackberry? De vergoeding voor telefoonkosten is belast, tenzij de telefoontjes van je werknemer voor meer dan tien procent zakelijk zijn. Dit geldt ook voor internet, communicatiemiddelen en een tweede telefoonaansluiting.

Bron: NUzakelijk, Telegraph.co.uk