Is muziek in mijn bedrijf echt zo belangrijk?

Column | De voordelen van muziek

31 januari 2013

Wat doe je wanneer je ’s morgens uit je bed komt? “Ik zet eerst de radio aan, dan het koffie apparaat etc….”. Muziek speelt dus een grote rol in ons leven. Ook binnen je bedrijf?

Massaal kruipen we voor de buis om de kunsten van onbekend zangtalent te bekijken en vooral te beleven. Wanneer het ene programma is afgelopen staat het volgende al weer klaar. En ook daar gaan we weer uitgebreid voor zitten. Onze mp3 speler staat vol met muziek die we al dan niet illegaal hebben gedownload. 's Morgens in de auto naar het werk, de trein of op de fiets proberen we nog snel even muziek te beluisteren voor we allemaal aan het werk gaan. Dit maakt iedereen rustig en geeft je nog net dat momentje “vrijheid” voor je mag beginnen.

Onderzoek

Muziek is zelfs zo belangrijk dat er vele internationale studies naar zijn gedaan. En dan heb ik het nu alleen over de studies gerelateerd aan de effecten van muziek in het bedrijfsleven. Even snel intikken op Google en je vindt vele studies en de resultaten. Kortom: ook in het ondernemerslandschap leeft de muziek voort.

Positief effect 

Muziek in je bedrijf heeft, als het goed wordt toegepast, een positief effect. Denk aan die donkere verlaten parkeergarage laat in de avond. Een mooi stukje muziek maakt deze verlaten, kille ruimte toch een stuk aangenamer. Al was het alleen al puur voor het gevoel. Denk ook aan die eindeloze wachtrijen en het kwartier dat je in de wacht staat bij die telefonische helpdesk. Muziek geeft het gevoel dat het allemaal sneller gaat en dus is de irritatiefactor lager. Natuurlijk is muziek ook prettig en niet meer weg te denken in een restaurant of in het café.

Toegevoegde waarde

Muziek kent zeer veel toepassingen en heeft toegevoegde waarde. Wanneer wij als ondernemers onze klanten kunnen “verblijden” met muziek en het zakendoen daardoor prettiger wordt, lijkt het me vanzelfsprekend dat we dit moeten doen.  

Is muziek in je bedrijf echt zo belangrijk? Het antwoord even simpel als kort “JA!”.