Welk muzieksysteem moet ik kiezen?

Column | Laat je niks aansmeren door de leverancier

09 augustus 2012

Je wilt muziek in je bedrijf, maar hoe speel je dat af? In eerste instantie zou je denken: "Ik zet de radio aan en klaar!" Maar dan hoor je ook reclame van de concurrent. Wat nu?

Als je muziek in je onderneming wilt afspelen zijn er vele technische aspecten om rekening mee te houden. Wil je een goed systeem en wil je de muziek optimaliseren aan je bedrijfsbehoeften, dan raad ik een gesprek met een professional aan. Hij of zij kan je informeren over de mogelijkheden wat betreft de muziek maar ook over de toe te passen installatie.

Laat je niks aansmeren

Wel even blijven opletten met deze partijen en dan vooral met het oog op de installatie. Zo zijn er partijen die nog altijd kostbare en onnodig ingewikkelde systemen leveren, wat je alleen maar op kosten jaagt. Denk hier aan nodeloos dure mediaspelers waar je nagenoeg geen gebruik van maakt en teveel speakers in de ruimte. Ook zijn er partijen die satellietsystemen en meer van dat soort “oude techniek” aanbieden. Dit onder het kopje “storingsvrij”, wat nagenoeg altijd pure onzin is.

Ingewikkelde termen

Muziekleveranciers maken gebruik van termen als average uptime, SLA, instore radio, ad-insertion, remote access en store to forward om je te verwarren. Voor elke term heeft de leverancier wel een oplossing en dat kost je natuurlijk weer geld. Feitelijk gezien kan een leverancier gewoon via internet een muziekpakket leveren zonder ingewikkelde diensten. Het toevoegen van reclame is vaak ook een kostbare aangelegenheid wat eigenlijk niet zo spectaculair hoeft te zijn. Het is immers een stukje audio wat in de playlist wordt opgenomen, net als een liedje. Dus ook hier goed opletten.

Kopen of leasen? 

Na het advies ga je calculeren en kun je besluiten om de installatie te kopen of bijvoorbeeld te leasen. Let ook hier goed op. Wanneer je verwacht de komende jaren niets aan te passen aan de installatie is het misschien een beter idee om te kopen. Jaren achtereen betalen voor een gedateerde installatie lijkt me niet wenselijk.

Al met al is het nogal een stukje werk die muziek. Gelukkig is meermaals door wetenschappelijk onderzoek bewezen dat muziek de omzet verhoogt. Het extra werk is dus zeker de moeite waard.