Miljard minder omzet winkeliers door diefstal

Diefstal door vreemden en eigen personeel kost ondernemers omzet

21 januari 2013

Nederlandse ondernemers uit de detailhandel zijn het afgelopen jaar 1,26 miljard aan omzet misgelopen vanwege fouten en vanwege diefstal, door eigen personeel of door onbekenden.

Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Global Retail Theft Barometer, zo schrijft NU.nl. Dit is een resultaat van onderzoek in 43 landen.

208,45 euro verlies

Het schadebedrag van Nederlandse ondernemers uit de detailhandel is in 2010 6,6 procent hoger dan in 2009. Per huishouden houdt dit een verlies in van 208,45 euro: veel meer dan het Europese gemiddelde van 150,33 euro.

258 miljoen euro door eigen fouten

Winkeldieven zijn de grootste veroorzaker van dit verlies, zij zorgen voor een schadepost van 633 miljoen. Maar onderschat het personeel niet: ook zij zijn verantwoordelijk voor een verlies van 370 miljoen. Tenslotte maken ondernemers zelf veel - dure - blunders: ze lopen 258 miljoen euro mis door fouten.

Wat neemt een dief graag mee?

Een Europese winkeldief graait voor gemiddeld 93 euro aan spullen mee, winkelmedewerkers voor 1.381 euro. Winkeldieven gaan vooral voor scheermesjes en dure cosmetica. Ook merkkleding, elektronica en games, parfum, alcohol, zonnebrillen en luxe etenswaren zijn populair.

Eigen personeel steelt over langere periode

Waarom dat bedrag bij winkelmedewerkers veel hoger is, terwijl het totaalbedrag aan omzetverlies door personeel juist lager is? Omdat de eigen personeel vaak over een langere periode steelt.

Hoe maak je je bedrijf veiliger?

Weten hoe je je winkel veiliger maakt? Lees de column van ex-politieman Onno de Visser.

Bron: Nu.nl

Auteur

Lenneke Arts