Bedrijven met vrouw als baas bestaan langer

Vrouwelijke ondernemers hebben minder schommelende inkomsten

09 december 2011

Een onderneming met een vrouw aan het hoofd, heeft een grotere kans om te overleven dan een onderneming met een mannelijke baas. Staat een vrouw aan kop, heeft een bedrijf 46,6 procent kans om de eerste vijf jaar te overleven. Is dat een man, dan daalt dat percentage naar 39,3 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Manchester, zo schrijft NUzakelijk. In het onderzoek zijn de CEO's van private en beursgenoteerde ondernemingen uit 18 verschillende Europese landen onder de loep genomen. Nederland was er één van.

Schommelende inkomsten

Bedrijven met een vrouwelijke ondernemer aan kop hebben relatief weinig vreemd vermogen ten opzichte van het eigen vermogen (een lagere leverage) en minder schommelende inkomsten.

Minpunten vrouwelijk ondernemen

Maar mannelijke ondernemers, wacht nog even met het afstaan van je directeursstoel aan je vrouw: Er zijn ook minpunten aan vrouwelijk ondernemen. Vrouwen investeren minder, doordat ze liever niet teveel risico's nemen. Ze laten zich sneller leiden door de veilige financierings- en investeringskeuzes die de bank hen aanraadt te nemen.

En wie is nu 'beter'?

De conclusie van de onderzoekers: vrouwen lijken kapitaal minder efficiënt te verplaatsen. En hoe efficiënter je bezig bent als onderneming, hoe groter de kans dat je groeit.

Bron: NUzakelijk

Auteur

Lenneke Arts