Vijf grootste business blunders

Hoe vermijd je ze?

13 oktober 2017

Fouten maken is heel menselijk. Zelfs gepokt en gemazelde ondernemers begaan ze. Toch kun je maar beter proberen te leren van flaters. Vandaar dat we de vijf grootste business blunders op een rij hebben gezet.

1. Zelfoverschatting

Natuurlijk sta je te trappelen om te beginnen en door te groeien. Enthousiasme en zelfvertrouwen zijn onmisbare eigenschappen voor ondernemers. Maar blijf realistisch. Is dat nu juist je achilleshiel? Organiseer je kritiek door plannen tegen anderen aan te hangen. Tel tot tien. Beloof geen gouden bergen. Stel een reëel business plan op. Under promise – over deliver, zeggen Amerikanen. Gouden regel.    

2. Vriendschap en zaken verwarren

Een klassieker. Je start een bedrijfje met je beste vriend. Het begin is makkelijk: jullie starten met niets en verdienen nog niets. Maar dan. Het bedrijf groeit en bloeit. Er komt personeel bij. Er komen geldschieters bij. En dan blijkt dat jullie het over de strategie niet eens zijn. Hebben jullie rekening gehouden met die mogelijkheid op papier? Hoe houden jullie conflicten zakelijk en de vriendschap warm? Mocht de boel klappen, zijn er heldere afspraken over verkoop een uitkoop?  

3. Personeel er even bij doen

‘Ik wens je personeel toe’, luidt een grappig bedoelde ‘belediging’ onder ondernemers. Met medewerkers kun je groter groeien, maar ze brengen ook bagage mee: wettelijke regels en kosten. Ad hoc iemand aannemen omdat het ‘nu zo druk is’, is niet verstandig als je niet weet waar je aan begint. Verdiep je in de rechten en verplichtingen van werknemers en werkgevers. Rond proeftijden, flexcontracten en ontslag bestaan regels die een werkgever veel kosten en gedoe kunnen opleveren.

4. De cijfers wel geloven

Ondernemers willen vooral met ondernemen bezig zijn, hun product of dienst. Wat makkelijk vergeten kan worden, is dat de administratie doen óók ondernemen is. Hoeveel ondernemers besteden dat deel niet uit en verliezen vervolgens zicht op wat er nu eigen binnenkomt en wat er uit gaat. Een goede accountant is onmisbaar, alleen zorg dat je zicht houd op de cijfers. Laat je niet verrassen aan het einde van het boekjaar. Weet welke investeringen je kunt doen en welke een brug te ver zijn.    

5. Denken dat je er bent

‘… en ze leefden nog lang en gelukkig.’ Ondernemen eindigt niet als een sprookje, waarin alles op een gegeven moment op zijn pootjes terechtkomt. Een ondernemer is nooit klaar. Zeker in het begin is er altijd wel wat te doen; inkopen, de administratie en andere papieren rompslomp, personele kwesties. En dan borrelen er nog op de gekste momenten nieuwe ideeën op. Dat maakt ondernemen ook spannend en leuk. Maar dan nog: dan staat je onderneming op de rit, kun je dan achterover leunen? Nee, een ondernemer blijft alert, op de markt, op nieuwe ontwikkelingen en concurrenten. Houd niet op te bedenken hoe jouw product of dienst relevant blijft – ook in de toekomst.