Ga jij slim met je bedrijfskosten om?

Zeven tips om te besparen

23 augustus 2012

Ondernemen is niet alleen geld verdienen, maar ook slim met je kosten omgaan. Zeker voor startende ondernemers is het raadzaam om bepaalde (vaste) kosten zo ver mogelijk terug te brengen.

In dit artikel krijg je handige tips om geld te besparen.

Online werken

Sommige ondernemers vinden een eigen kantoor al passé en werken altijd en overal – waar maar wifi is. Maar dat kan niet iedere ondernemer natuurlijk. Toch vallen er flinke besparingen te maken door zoveel mogelijk online te werken. Niet alleen als ondernemer, maar vooral door medewerkers flexibiliteit te bieden. Door thuis te werken, is er minder verlies aan tijd en reiskosten en vaak een toename de motivatie en productiviteit.   Wil je meer lezen over de voordelen van online ondernemen?

Download het whitepaper 'Eerste hulp bij Besparen door online ondernemen'.    

Energie

Koop goedkoper energie in door samen te werken met andere ondernemers. Zelf doen kan ook met windmolens, zonnecellen en waterkracht, maar daar is natuurlijk wel een investering voor nodig. Vooral als je het samen met enkele andere ondernemers organiseert, kan dit besparingen opleveren.

Besparen op verlichting? Download het whitepaper 'Eerste hulp bij besparen op verlichting'.   

Afval

Het verwerken van afval is een onverwachte kostenpost voor veel organisaties. Koop de verwerking scherp in bij een gespecialiseerd bedrijf. Organiseer gezamenlijke afvalafvoer met naburige ondernemers. Misschien is met alle afval bij elkaar opwekking van bio-energie mogelijk.

Printen

Nog zo’n sluipmoordenaar onder de kosten. Maak je personeel bewust dat drukken veel geld kost en lang niet altijd nodig is. Maak je kantoor zoveel mogelijk papierloos door een goed WiFi netwerk aan te leggen, zodat mensen met hun laptops kunnen vergaderen. Dat scheelt papieren rompslomp en nieuwe besluiten kun je onmiddellijk digitaal vastleggen.

Loonkosten

Duur personeel? Waarom dan niet eens buiten de gebaande paden zoeken naar gemotiveerd personeel? Ouderen en mensen met een arbeidshandicap willen graag aan de slag en dankzij overheidsregelingen zit er nog een premie op ook om ze aan te nemen. Stagiaires kosten ook niet veel en kunnen vooral op projecten werken. Zo bespaar je op loonkosten.

Samenwerking

Samen sta je sterker tegenover leveranciers. Dat geldt niet alleen voor eerder genoemde energie en afval, maar voor allerlei producten en diensten. Ga eens goed na welke raakvlakken en gezamenlijke belangen je hebt met ondernemers in je branche en directe omgeving, of misschien zelfs studenten. Misschien kun je met gesloten portemonnee elkaar diensten bewijzen.  

Standaardiseer

Toen EasyJet begon, kochten ze slechts één type vliegtuig voor alle routes. Hoefden ze ook maar één type reserveonderdelen in huis te hebben en bemanningen maar voor één vliegtuig te trainen. Ook in jouw organisatie zijn er vast plekken waar je door standaardisatie geld – en ongemak – kunt besparen.