Forenzentaks geen steun van Raad van State

Mogelijk streep door belasting reiskostenvergoeding

03 oktober 2012

De Raad van State heeft kritiek geuit op de forenzentaks die het kabinet volgend jaar wil invoeren. Dat blijkt uit het commentaar van de Raad op de op Prinsjesdag verschenen begrotingsstukken.

Het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet, De Raad van State, heeft kritiek geuit op de forenzentaks die het kabinet volgend jaar wil invoeren. De hoeveelheid last die werknemers van de regel ondervinden is afhankelijk van de afstand tot de werkplek en dat vindt de Raad bezwaarlijk. Ook worden mensen die een auto van de zaak rijden, nauwelijks of niet getroffen. Als de maatregel al wordt ingevoerd, moet dat volgens de Raad van State geleidelijker gebeuren, zodat werknemers langer de tijd hebben om met de nieuwe situatie om te gaan.  

Reiskostenvergoeding

In het begrotingsakkoord van 2013 spraken VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie af om voortaan de reiskostenvergoedingen te gaan belasten. Dat zou volgend jaar 1,3 miljard euro opleveren. De forenzentaks houdt in dat de staat per 1 januari 2013 belasting gaat heffen over de reiskostenvergoeding die werknemers van hun werkgever krijgen. Tot nu toe is die reiskostenvergoeding onbelast. De kans is groot dat de forenzentaks tijdens de komende kabinetsformatie weer van tafel gaat omdat veel partijen er niet achter staan. 

Oproep aan Tweede Kamer

Een aantal maatschappelijke organisaties uit donderdag in een advertentie in de Telegraaf zijn ongenoegen over de forenzentaks. ANWB en Rover, NS, de Bovag, de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen, FNV, CNV, VNO-NCW, MKB-Nederland en FME doen in de advertentie een gezamenlijke oproep aan de nieuwe Tweede Kamer om een streep te zetten door de voorgenomen forenzentaks.