Online uitbesteden populair bij ondernemers

Freelancers met IT- en programmeervaardigheden meest gewild

12 september 2013

Werk online uitbesteden wint aan populariteit bij Nederlandse ondernemers. Ruim tweeduizend opdrachten hebben Nederlandse bedrijven dit jaar al uitgezet bij 's werelds grootste platform voor online werk.

Whitepaper IT op orde: Hardware

Dat blijkt uit cijfers van Elance, het internationale platform voor freelancers en voor bedrijven die willen werken met zelfstandigen. Op het platform zijn in het eerste kwartaal van 2013 ruim tweeduizend opdrachten uitgezet door Nederlandse ondernemers, een stijging van 52 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012. 

Nederland: IT- en programmeervaardigheden gewild

Bijna 250 Nederlandse bedrijven hebben afgelopen kwartaal online freelancers ingehuurd. Vooral freelancers met IT- en programmeervaardigheden zijn gewild; voor het inhuren van freelancers uit deze branche geldt een stijging van 68 procent.

Wereldwijd: technische freelancers gewild

Wereldwijd zijn het vooral mensen met technische vaardigheden op het gebied van natuurwetenschap, technologie, bouwkunde en wiskunde die online worden ingehuurd. De vraag naar cloud- en mobiele technologie stijgt het snelst. Ervaring met Windows Azure stijgt met 248 procent, gevplgd door Amazon Web Services met 38 procent, IOS met 97 procent en Android met 71 procent.

Bitcoins, Google Glass en 3d-printer

De stijgende populariteit van online betaalmiddel Bitcoin is terug te vinden in de vraag naar freelancers met ervaring hiermee. De vraag naar Bitcoin-expertise steeg met 433 procent, en de vraag naar Google Glass en 3d-printklussen maakt ook een enorme sprong.

Auteur

Lenneke Arts