Ondernemer verkiest flexwerker boven vakantiekracht

Trends: bezuinigen, automatiseren, flexwerken

31 mei 2013

Vakantiewerk sterft uit. Steeds minder ondernemers kiezen er in de zomermaanden voor om jongeren in te zetten om hun bedrijf draaiend te houden. Wat dan wel? Ze doen een beroep op hun bestand met flexwerkers.

Whitepaper Flexibele arbeidscontracten

Dat blijkt uit onderzoek van uitzendorganisatie Start People en wordt bevestigd door andere uitzendbureaus, zo meldt het AD vandaag.

Vakantiewerk verdwijnt

Dat vakantiewerk verdwijnt, heeft volgens de onderzoekers drie oorzaken: eenvoudig laaggeschoold werk verdwijnt doordat deze processen geautomatiseerd worden, ondernemers weten de vakantie van hun personeel beter te spreiden (waardoor extra krachten niet nodig zijn) én ondernemers hebben steeds vaker een poule van flexwerkers waarop ze een beroep kunnen doen in tijden van onderbezetting.

Voordelen van flexibele schil

De trend om freelancers en zzp'ers als flexibele schil in te zetten, helpt je bij een professionele uitwerking van je projecten. Wat zijn de voordelen?

  • Zzp'ers en freelancers zijn flexibel en hebben kennis van zaken. Je zet dus eigenlijk ondernemers als werknemer in.

  • Met flexkrachten kun je personeelslasten snel aanpassen aan de vraag vanuit de markt.

  • Het zorgt voor minder risico's.

  • Het zorgt voor de aanwas van nieuwe kennis, doordat je freelancers met een bepaalde expertise inhuurt.

  • Met een flexibele schil kun je de investering in projecten beter begrenzen. Je spreekt met een zzp'er dan een vaste prijs af voor het project, in plaats van te werken via 'uurtje-factuurtje'. Maak dan wel goede resultaatafspraken, voorzien van vooraf besproken kaders en vastgelegde criteria waaraan het resultaat moet voldoen.

Auteur

Lenneke Arts