Economische trend: reshoring komt op

Productie wordt van Azië teruggehaald naar Europa
Was offshoring een van de belangrijkste economische trends van de afgelopen decennia, nu halen veel bedrijven hun bedrijfskritieke productieprocessen juist weer terug naar Europa. Redenen zijn oplopende loonkosten in landen als China en India en teleurstelling over de geleverde kwaliteit.
Meer weten over China?
Klik hier
Download het whitepaper!
Naar MijnMKB
Dat signaleert de ING in haar themavisie internationaal, over de veranderingen in opkomende markten als Brazilië, Rusland, India en China.
 

China

Veel bedrijven halen hun productie terug uit China. Het gaat dan om bedrijven in bijvoorbeeld de kunststofindustrie, de voedingsindustrie en de pharmaceutische industrie. 
 
Loonkosten in China zijn nog steeds relatief laag, maar stijgen wel snel, vooral in de regio's waar veel industrie is gevestigd. Ook de Chinese munt wordt duurder. Daarnaast ondervinden bedrijven volgens de ING vaker problemen met de logistiek en de kwaliteit van de producten die in China worden gemaakt. Dan is het de extra transportkosten niet altijd meer waard.
 

Europa

In plaats van in Azië, kiezen sommige bedrijven ervoor hun productie te verplaatsen naar Centraal- en Oost-Europa of naar sterk geautomatiseerde productiehallen in Nederland. Hiervan kunnen toeleveranciers en dienstverleners profiteren.
 
ING verwacht geen grootschalige terugkeer van productie naar Europa. Gestandaardiseerde massaproducten zullen nog steeds in Azië worden gemaakt.

 

Kwaliteitsverhoging

Bovendien wordt in China gewerkt aan produceren met hogere kwaliteit, wat wel weer zorgt voor hogere kosten . Nederlandse ondernemers kunnen van deze ontwikkeling profiteren, omdat zij veel kennis hebben over moderne productietechnieken.

 


Kwaliteit van arbeid, innovatie en ondernemerschap belangrijk voor bedrijfsleven

Ondernemers verwachten dat concurrentie concrete offshoring plannen heeft
Uit een onderzoek van het Financieele Dagblad en Universiteit Nyenrode blijkt dat kwaliteit van arbeid, innovatie en ondernemerschap de drie...

Amerika, China en Rusland belangrijk voor topsectoren

Bijna alle internationale bedrijven ook buiten EU actief
Van de internationaal ondernemende bedrijven uit de negen topsectoren is 83 procent (ook) buiten de Europese Unie actief. Amerika is de voornaamste...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres - kantoor Agency No9:
Spaklerweg 53
1114 AE Amsterdam
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten