Stap 9: Beveiliging in de cloud

In tien stappen je bedrijf in de cloud | Acht tips voor beveiliging

12 juni 2017

Cybercrime, brand, diefstal, slordigheid van werknemers. Het kan iedereen overkomen. Zijn je bedrijfskritieke gegevens wel veilig opgeslagen? Een belangrijk onderdeel van een toekomstbestendige werkplek is de beveiliging. Zeker met de verschuiving van fysiek naar online is het goed om je beveiliging op orde te hebben.

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Acht tips om je werkplek beter te beveiligen:

  1. Beveilig je netwerk. Verander het fabriekswachtwoord van je router en WiFi acces point, zorg voor VLAN Tagging en versleutel het netwerkverkeer.

  2. Inventariseer en beveilig alle apparatuur die wordt ingezet; niet alleen de bedrijfslaptops en -desktops, ook de laptops, smartphones en andere mobiele apparaten van medewerkers die worden gebruikt binnen het bedrijfsnetwerk. Maak op elk apparaat gebruik van virusscanners, versleuteling, sterke wachtwoorden, en persoonsgebonden permissies.

  3. Maak een goede schifting van je data. Zet alleen gegevens in de cloud die geen hoge graad van bedrijfsgevoeligheid of privacygevoeligheid hebben.

  4. Zorg voor backups van je gegevens op meerdere locaties. Fysiek en/of in de cloud.

  5. Kies een cloudoplossing op maat. Als je veel gevoelige data hebt, kies dan bijvoorbeeld voor een private cloudoplossing of een hybride cloudoplossing.

  6. Mijd ongecertificeerde cloudaanbieders. Let op aanwezigheid van het PCI DSS certificaat, het ISO 28001 certificaat, het IDO 9001 certificaat en/of het ISAE 3402 certificaat.

  7. Ga nooit in zee met een cloudprovider zonder duidelijke afspraken. Bij specifieke software voor jouw bedrijf, is het goed je afspraken vast te leggen in een SLA (Service Level Agreement), betiteld als formeel contract.

  8. Zorg dat je medewerkers weten hoe ze met apparatuur en cloud computing moeten werken en wat de risico's en mogelijkheden hiervan zijn.

Bescherm je tegen cybercrime

Meer over beveiliging tegen cybercrime lees je in het whitepaper Cybercrime | Hoe onderneem ik veilig online?

Je bedrijf in de cloud

Wil je je bedrijf klaar maken voor de toekomst? Lees het whitepaper Kantoor in de cloud en volg het handige tienstappenplan.

Auteur

Raphael Klees