"Mijn deur staat altijd open"

Ondernemer in beeld | Leon Arendsen

11 maart 2014

"Je personeel moet iedere dag met plezier naar het werk gaan." Dat is volgens Leon Arendsen, directeur van Tripa in Vianen, iets wat iedere werkgever moet nastreven. Het bedrijf dat al ruim 25 jaar leverancier is voor signbedrijven in Nederland, doet er dan ook veel aan om de werknemers vitaal en gelukkig te houden.

"Je moet zelf het goede voorbeeld geven", aldus Arendsen. "Ik begin iedere dag om 07.00 uur met een glimlach en als ik zie dat de jongens bezig zijn met het uitladen van een levering stroop ik de mouwen op en help ik ze een handje mee. Maar dat is niet het enige wat ik doe. Ik zie het ook als mijn taak om problemen te signaleren en met medewerkers te praten over dingen die niet goed gaan. Soms vervallen mensen in een vast patroon en daar moeten ze uit worden geholpen. Ik leer ze op een nieuwe manier naar hun werkzaamheden te kijken."

Weerstand

Arendsen vindt dat zijn personeel ruimte moet krijgen om zelf met initiatieven te komen. "Mijn deur staat altijd open. Als onze mensen opmerkingen of commentaar hebben of als ze ideeën hebben over hoe dingen anders zouden kunnen, dan hoor ik dat graag van ze. Ik probeer ze ook te stimuleren op een andere manier naar hun eigen werkzaamheden te kijken. Een van de managers zat bijvoorbeeld 80 procent van zijn tijd achter zijn bureau. Ik kan hem wel vertellen dat hij dat anders aan moet pakken, maar het heeft geen zin als ik het hem opleg. Dat stuit op weerstand. Hij moet het zelf gaan inzien. En dat is gelukt."

Ochtendje naar de tandarts

Volgens Arendsen wordt er bij Tripa veel rekening gehouden met de balans tussen werk en privé. "Van mij hoef je echt geen vrij te nemen als je een ochtendje naar de tandarts moet of als je je kinderen naar de crèche moet brengen. Iedereen werkt heel hard en het is dan ook mijn taak om te signaleren dat iemand weer eens met zijn kinderen moet gaan eten. Het is een kwestie van geven en nemen."

Seizoensfruit

Bij Tripa wordt een gezonde levensstijl gestimuleerd, maar er is nog wel een aantal zaken die Arendsen in de toekomst graag doorgevoerd zou willen zien. "Ik wil dat mijn werknemers persoonlijk contact hebben. Niet bellen of mailen, maar gewoon even naar elkaar toelopen. Daar begint het mee. We halen vaak seizoensfruit bij lokale boomgaarden en op woensdag halen we altijd een visje. We willen ook een sportschoolabonnement aan gaan bieden, dat doen we nu nog niet. Er werken meerdere fanatieke mountainbikers bij ons, onder wie ikzelf, dus het is de bedoeling om in de zomer een aantal keer van en naar kantoor te fietsen. Dat moet nog even vorm krijgen."

Verloren geld

Afgelopen jaar is er een flink bedrag geïnvesteerd in de scholing van het personeel en Arendsen wil deze koers voort gaan zetten. "Je moet de kennis van je personeel onderhouden. Als ik nu niet blijf investeren is het verloren geld geweest. Werknemers moeten zich blijven ontwikkelen. Dat vinden ze zelf ook erg leuk, en niet alleen omdat de trainingen vaak in het buitenland zijn en het heel gezellig is."

Nerveus en onzeker

De koers die Tripa vaart blijkt een goede te zijn. "We hebben bijna geen ziekteverzuim. Dat komt doordat dit een onderneming is die heel erg voor zijn mensen zorgt. De beste tip die ik andere ondernemers mee kan geven is helder, eerlijk en open te communiceren met de medewerkers. Ze hoeven niet alles te weten, maar je moet ervoor zorgen dat ze zich niet nerveus en onzeker voelen. Dit bepaalt of ze wel of niet met plezier naar hun werk gaan."

Auteur

Nerina Vilchez