Maak jouw horecagelegenheid zo veilig mogelijk

3 tips om je hotel, restaurant of café veilig te maken

27 juni 2017

Er kleven veel veiligheidsrisico’s aan ondernemen in de horeca. Er is regelmatig sprake van geweld in de kroeg of een overval. Heb jij je zaken goed geregeld en ben je goed voorbereid op eventuele noodsituaties?

Er zijn veel zaken waar je op moet letten bij het starten of hebben van een horeacagelegenheid. Hans Dijkers van Securitas is dagelijks bezig met beveiliging en geeft advies over wat belangrijk is. “Als je net een eigen zaak opent, dan denk je waarschijnlijk niet direct aan beveiliging. Het is juist belangrijk om dat wel te doen, ook al bij het bezichtigen van je potentiële pand. Daarnaast moet je je goed laten informeren door je verzekeraar en de gemeente over regels die gesteld worden aan jouw horecagelegenheid.” Als je hebt bedacht welke beveiliging je wil en nodig hebt, dan kun je een beveiligingsplan laten opstellen. “Dat moet je doen bij een gecertificeerde BORG-beveiligingsbedrijf. Er zijn er genoeg in Nederland die een compleet beveiligingsplan voor je kunnen maken,” aldus Dijkers.

1. Hang- en sluitwerk

Een van die bedrijven is VDP Beveiligingstechnieken in Nijmegen. Leon Berens komt dagelijks in aanraking met ondernemers die een betere beveiliging wensen. “Het is een algemene misvatting dat goed hang- en sluitwerk inbrekers buiten de deur houdt. Ook al heb je je deuren en ramen nog zo goed beveiligd, als een inbreker echt binnen wil komen en de tijd heeft, dan lukt dat wel. Het hang- en sluitwerk is bedoeld om de inbreker minimaal vijf minuten te vertragen. Zo moet iemand dus veel moeite doen om alleen al binnen te komen,” legt Berens uit. Denk bij goed hang- en sluitwerk aan een professioneel slot, dubbelwandige glazen en anti-inbraakstrips.

2. Alarmsysteem

Daarnaast is het heel belangrijk om een beveiligingssysteem te hebben, een alarm. “Als die inbreker dan toch binnen komt, dan gaat het alarm af en heeft hij dus weinig tijd om dingen mee te nemen. Zo stel je echt waardevolle dingen zo veel mogelijk veilig. Een inbreker heeft hoogstens een paar minuten de tijd als het alarm is afgegaan, en heeft dan dus geen speelruimte om rustig de kluis te gaan zoeken en die open te breken. Het is dus de bedoeling dat je de schade zoveel mogelijk probeert te beperken met de beveiligingsmaatregelen, want helemaal voorkomen kan niet.”

3. Camera’s

Ook het ophangen van een camerasysteem is slim, volgens Berens. “Je moet overzicht hebben als eigenaar. Met camera’s schrik je bepaalde mensen al af en kun je de beelden terugzien als er iets gebeurd is. Zo kun je misschien nagaan wie ergens verantwoordelijk voor is. Je moet wel opletten wat voor camera’s je koopt, want je hebt camera’s die ingezoomd zijn op een bepaald beeld of persoon, en camera’s die juist overzichtsbeelden geven. Je hebt ze allebei nodig. Bijvoorbeeld een ingezoomde camera voor de entree, zodat je iedereen kunt zien binnenkomen, en overzichtscamera’s voor de dansvloer en de kassa.” Er zijn veel verschillende soorten camera’s, die ook uiteenlopen in kwaliteit. “Het gaat er natuurlijk ook om wat je kunt betalen. Als je net gaat starten met een zaak, kan ik me voorstellen dat je niet veel geld overhoudt voor camera’s. Dan kun je ook al voor duizend euro vier standaard camera’s kopen en heb je alsnog een beveiligingssysteem.”

Extra tips

Als laatst geeft Berens nog wat extra tips. “Zorg dus dat je goed hang- en sluitwerk hebt, een alarmsysteem en camera’s, maar ook een kluis en een veiligheidsplan. Een kroeg bijvoorbeeld, moet ook vlucht- en noodwegverlichting en brandmelders hebben. Iedereen moet binnen dertig seconden naar buiten kunnen, want zo lang kunnen mensen gemiddeld hun adem inhouden. Zo maak je de beveiliging van je onderneming zo optimaal mogelijk."

Auteur

Romy Donk