4 tips tegen winkeldiefstal

Maak je winkel zo veilig mogelijk

27 juni 2017

Nergens ter wereld stelen winkeldieven meer dan in Nederland. Jaarlijks wordt er voor honderden miljoenen euro's uit winkels gestolen. Hoe kun je jezelf als winkelier beschermen tegen criminelen?

Het grootste gedeelte (70 procent) van de winkeldiefstallen wordt door gelegenheidsdieven gepleegd. Het is dus belangrijk dat je je winkel zo (zichtbaar) veilig mogelijk maakt. Daar zijn gelukkig wel wat oplossingen voor.

1. Detectiepoortjes

Stefan Olijve van beveiligingswinkel Solotech stelt dat detectiepoortjes met bijbehorende labels aanschaffen een slimme oplossing is. Mogelijke dieven zien de poortjes direct bij binnenkomst en weten dus dat er een beveiligingssysteem aanwezig is. “Bij de poortjes horen labels die op je de kleding bevestigd. Via een ontlabelaar bij de kassa worden die eraf gehaald, als de klant een kledingstuk koopt. Als je een kledingstuk steelt en door de detectiepoortjes naar buiten loopt, geven de poortjes en het label een reactie op elkaar waardoor het alarm afgaat.” Zo’n systeem is vanaf 1000 euro te koop.

2. Camera’s

“Camera’s schaf je om meerdere redenen aan”, vindt Olijve. “Ten eerste voor de veiligheid van je personeel, maar ook om overvallers of dieven te kunnen zien. We plaatsen er meestal een achter de kassa, voor de kassa en ook een camera die zicht heeft op waardevolle producten. Maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van de indeling en grootte van je winkel. Je kunt ook voor een confrontatiecamera kiezen. Dat is een camera bij de ingang van de winkel, die gekoppeld zit aan een beeldscherm. Zo zie je jezelf dus binnenkomen. Dit heeft een psychologisch effect, je weet dat je bekeken wordt en dat er beveiliging aanwezig is.” Een standaard camerapakket heb je vanaf 700 euro, de confrontatiecamera kost gemiddeld 750 euro.

3. Anti-inbraaksysteem

“Je moet voor je verzekering sowieso een anti-inbraaksysteem hebben in de winkel, anders krijg je niks vergoed”, aldus Olijve. “Dit houdt onder andere in dat je bewegingssensoren moet hebben, een controlepaneel en glasbreukmelder.” Je kunt ook nog andere beveiligingsmaatregelen treffen, zoals het plaatsen van spiegelbollen, waarmee je meer zicht hebt in de winkel. Een ‘vals geld detector’ is ook handig, zodat je kunt nagaan of het geld dat je ontvangt echt is.

4. Overzicht

Bert van Steeg van Detailhandel Nederland heeft veel te maken met ‘Afrekenen met Winkeldieven’. Hij heeft ook nog een tip: “Houd het overzicht in je winkel. Zorg voor een goede winkelinrichting en goed overzicht vanaf de kassa. Maak duidelijk welke beveiligingsmaatregelen er zijn genomen in je winkel.” Dat zou dus door middel van detectiepoortjes en camera’s kunnen. Zo maak je de kans dat er iets fout gaat zo klein mogelijk.

Auteur

Romy Donk