Goed beveiligd, toch bestolen

Apotheker Klaas Kroes vertelt

14 november 2014

Ondernemer Klaas Kroes heeft een eigen apotheek. Ook apothekers hebben te maken met criminaliteit. De Staring Apotheek van Kroes heeft al het een en ander meegemaakt. Wat doet hij om zijn zaak veilig te houden?

“Ik ben al een aantal keer in aanraking gekomen met criminaliteit”, vertelt Koers. “Zo’n twaalf jaar geleden is hier ingebroken. De inbrekers haalden alles overhoop en onze spullen lagen door de hele zaak verspreid. Ze hadden onze computers gestolen, die toen nog een stuk kostbaarder waren dan nu. We waren eerder al eens bestolen van opiaten (verdovende middelen), maar dat hebben we daarna allemaal achter slot en grendel gezet.”

Beveiliging

Het gekke is dat de apotheek voor die gebeurtenissen al goed beveiligd was, en tot op de dag van vandaag nog steeds. “We hebben uitgebreide camerabewaking, waarbij ik elke hoek kan zien. Ook hebben we natuurlijk een alarmsysteem, rolluiken, een kluis en zijn we altijd alert als er mensen binnen zijn. Maar je kunt natuurlijk niet voorkomen dat iemand met een auto dwars door je rolluiken rijdt”, zegt Koers.

Personeel trainen

Het personeel is getraind en weet wat ze moeten doen als er iets gebeurt. “Ze hebben alle tien een agressietraining gehad. Zo weten ze hoe ze om moeten gaan met mensen die agressief worden aan de balie. Ook weten ze hoe ze om moeten gaan met diefstal. De laatste keer dat er is ingebroken zijn we niet heel erg geschrokken: het gebeurde ‘s nachts toen we er zelf niet waren. Maar toch hebben we wel alle veilligheidsprocedures nog eens goed doorgenomen daarna en hebben we training gehad.”

Verdovende middelen

Als er dan ingebroken wordt, zijn de inbrekers vooral op zoek naar opiaten (verdovende middelen) en kalmeringsmiddelen (tranquillizers). “Maar dat heeft niet veel zin. We hebben nog maar kleine hoeveelheden daarvan in huis, en die zitten bovendien achter slot en grendel. Voor computers hoef je het ook niet meer te doen, want die kosten tegenwoordig ook niks meer.”

Auteur

Romy Donk