Ondernemers gooien geld weg...

Column Pauline de Boer | senior juriste Juridiq

24 maart 2015

Uit onderzoek blijkt dat slechts ongeveer de helft van ondernemend Nederland met schriftelijke contracten werkt en maar een derde hanteert algemene voorwaarden. Dat een kwart van de ondernemers wel eens een juridisch geschil heeft mag dan eigenlijk niet verbazen. Dat dit veel geld kost is algemeen bekend.

Vaak zijn het klanten of opdrachtgevers die voor problemen zorgen, maar ook conflicten met leveranciers en personeel komen veel voor. Geschillen die leiden tot gerechtelijke procedures met hoge kosten, zijn geen uitzondering. Ook conflicten die niet door de rechter worden beslist kunnen in de papieren lopen doordat facturen niet of niet volledig worden betaald en jij of je medewerkers contraproductief bezig zijn met (veel) tijd te besteden aan iets wat niet meer bijdraagt aan je onderneming. Daarnaast kosten dergelijke botsingen niet alleen veel tijd en ergernis, ze kunnen ook reputatieschade tot gevolg hebben. 

Juridische gevolgen

Ondernemers hebben weinig oog voor de juridische gevolgen van hun handelen, blijkt uit een online enquête van de KvK van een aantal jaar geleden. Meer dan vijftig procent heeft zijn risico's nooit in kaart gebracht en de meeste ondernemers vinden dat ook niet van acuut belang, zo bleek uit de antwoorden op de enquêtevragen.

Die onvoorzichtigheid is niet zonder consequenties. Veel ondernemers klagen over de (toren)hoge rekeningen van advocaten die redding moeten brengen op het moment dat het eigenlijk al te laat is.

Juridische APK

Een goed alternatief is om te zorgen voor juridisch onderhoud, te beginnen met een juridische check, ook wel legal scan of juridische APK genoemd. Tegenover de hoge kosten van een advocaat vallen de kosten voor een dergelijke doorlichting in het niet* en  zo’n check is dus absoluut geen overbodige luxe. 

* prijzen zijn sterk variërend afhankelijk van de omvang van de doorlichting en de onderneming tussen  € 40,- tot € 1000,-.

Risico’s

Een doorlichting van je bedrijf geeft inzicht in alle juridische aspecten en risico’s waar je zelf niet zo gauw aan denkt. Bijvoorbeeld een schoonmaakbedrijf heeft  per definitie een hoog risicogehalte, want er wordt gewerkt met personeel dat in bedrijfsauto’s rijdt en werkt met machines en schoonmaakmiddelen. De werkzaamheden worden verricht in het pand en aan de eigendommen van de opdrachtgever. Dat hier gemakkelijk iets fout kan gaan mag duidelijk zijn, maar ook in andere bedrijfstypen spelen soms ongewild en onbewust verschillende risico’s een rol. 

Het getuigt van goed ondernemerschap als in je daar in elk geval van op de hoogte bent. Vervolgens kun je bekijken welke mogelijkheden er zijn om de risico’s te voorkomen of af te dekken en afwegen welke maatregelen je wilt nemen. 

Auteur

Pauline de Boer