Maakt jouw organisatie onnodige kosten?

Wout Gortworst | Tips om te besparen

25 maart 2016

Printerkosten, energiekosten, papierkosten en kosten op kantoorartikelen zijn hoogstwaarschijnlijk kostenposten waar je als ondernemer nog flink op kunt besparen! Niet overtuigd? Hieronder enkele cijfers en feiten op een rij.

Slurpende inktcartridges 

Uit onderzoek van Mediaxplain en Toluna bleek dat minder dan 15 procent van de ondernemers op de hoogte is van de kopieer- en printkosten. Het is dan ook niet ondenkbaar dat jij als ondernemer ook bij deze 85 procent hoort. Inzicht in deze cijfers kan echter schrikbarend zijn. Onderzoek van Xerox toonde aan dat 1 tot 3 procent van de totale omzet uitgaat naar printkosten. Deze kosten kunnen met 30 procent worden teruggedrongen, aldus Xerox. Ik sprak met Nick van Klinken en Daniël Keute, oprichters van Alleenink.nl over deze schrikbarende resultaten. 

 Zij geven aan in 2013 ook bovenstaand probleem te ondervinden en gingen op zoek naar alternatieven voor de dure inktcartridges. Dit bleek nog niet gemakkelijk en zo is Alleeninkt.nl dan ook ontstaan. “Ondernemers geven vaak te veel geld uit aan inkt en hebben geen idee dat dit goedkoper kan. Met Alleeninkt.nl proberen wij ondernemers en particulieren in te laten zien hoeveel zij nog kunnen besparen op onnodige printkosten.”

Daarnaast geven deze ondernemers aan dat er vaak onnodig geprint wordt binnen een organisatie. “Ondernemers moeten eens om tafel gaan met hun werknemers. Werknemers hebben net zo min als ondernemers een idee hoeveel geld er wegstroomt aan kopieer en printkosten. Geef aan dat er met het verloren geld betere investeringen gedaan kunnen worden voor de werknemers. Op deze manier creëer je draagvlak.” 

Besparen op energiekosten 

Er zijn verschillende manieren om energie te besparen. Ik wil het nu alleen over simpele aanpassingen hebben binnen een organisatie. Uit ervaring weet ik namelijk dat ondernemers veel kunnen besparen op energiekosten door middel van hele simpele en kosteloze aanpassingen. Zie hieronder mijn tips:

1. Het dichthouden van de deuren: mijn moeder riep vroeger al dat ik de deuren achter mij dicht moest doen. In een organisatie lopen veel mensen in en uit. Er wordt vaak door de drukte geen rekening gehouden met het sluiten van de deuren. Als ondernemer wil je natuurlijk niet de hele dag achter werknemers aanlopen. Zorg daarom dat alle deuren binnen de organisatie worden voorzien van een deurdranger. Deurdrangers zorgen ervoor dat deuren automatisch sluiten. Op deze manier bespaar je aanzienlijk op stookkosten! 

2. Computergebruik van personeel: ik zie vaak dat computers na vijf uur vaak gewoon blijven branden. Dit kan dit erg oplopen in de energiekosten. Zorg daarom dat er goede afspraken worden gemaakt. 

Papierkosten 

Een andere grote kostenpost gaat uit naar papier. Vaak wordt er binnen een organisatie te pas en te onpas geprint. Dit is slecht voor het milieu, maar ook voor je portefeuille als ondernemer. Maak daarom afspraken over documenten die digitaal verwerkt kunnen.

Besparen op kantoorartikelen 

Tot slot: ga eens verder kijken op het internet en maak nieuwe afspraken met leveranciers over de kosten van kantoorartikelen. Je zult versteld staan wat er allemaal mogelijk wordt door de transparantie van het internet. 

Auteur

Wout Gortworst