Té snel groeien als onderneming? Dat gebeurt niet zo snel

Pas bij extreme groei, wordt je overlevingskans kleiner

06 april 2012

Snelle groei van je onderneming heeft lang niet zo'n negatieve invloed op je overlevingskans als vaak gedacht wordt. Pas bij extreme groei loop je het risico dat je bedrijf over de kop gaat.

Té snel groeien als onderneming? Dat gebeurt niet zo snel. Dat blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM. Als ondernemer krijg je bij snelle groei vaak de waarschuwing: Als je groeitempo te hoog ligt, kan dat weleens negatief uitpakken en eindigen in een faillissement. Groeiers kunnen opgelucht ademhalen: in de praktijk gebeurt dit niet zo snel.

Kapot groeien

De kans op 'kapot groeien' is niet zo groot. Pas als je extreem groeit, kan dit een negatieve invloed hebben op je overlevingskansen. Een voorbeeld: heb je een bedrijf met vijf werknemers en groei je met een groeivoet van 50 procent (in drie jaar van vijf naar zeventien werknemers) of heb je een bedrijf met vijftig werknemers en een groeivoet van 100 procent (in drie jaar tijd van vijftig naar vierhonderd werknemers), dán pas heeft je groei een negatieve invloed op je overlevingskansen. 

Groei: vooral positief 

Toch geldt in het algemeen dat groeiplannen eerder positief dan negatief op je onderneming doorwerken. Het aantal bedrijven dat zo'n grote groeivoet als hierboven beschreven heeft, is klein. Sterker nog: we kunnen wel wat meer snelgroeiende bedrijven gebruiken, aangezien deze belangrijk zijn voor de economische groei.

Bron: Kennissite MKB en Ondernemerschap, NUzakelijk