7 tips voor werknemers met autisme

Tips van een ervaringsdeskundige

06 april 2017

Overweeg je om iemand met autisme aan te nemen die nu geen baan heeft? Dan heeft Niels van Buren van Swink webservices alvast een paar tips voor je, die ze met vallen en opstaan geleerd hebben.

  1. Wees verpletterend eerlijk! De meeste mensen met autisme houden van duidelijkheid. Ik heb jaren bij een groot bedrijf gewerkt, waarvan drie jaar als manager. Sinds ik met mensen met autisme werk realiseer ik me hoe vaag mijn vragen en opdrachten soms waren naar mijn medewerkers. Iemand met autisme wordt afgeleid door alle wolligheid er omheen. Wees dus duidelijk en vooral eerlijk over wat je wilt bereiken en leg uit waarom.

  2. Houd taken overzichtelijk en maak het ‘simpel’ door duidelijke instructies te geven. Dit geeft vaak net het stukje houvast waardoor er veel meer mogelijk is dan op het eerste gezicht lijkt. Dit klinkt simpel maar door dit consequent te doen worden er betere resultaten gehaald.

  3. Breid werkzaamheden langzaam uit als het goed gaat. Houd daarna samen met de medewerker in de gaten of het goed gaat. Spreek bijvoorbeeld een keer per week de activiteiten door en of iemand ergens stress van ervaart. Als dat zo is kun je het gelijk adresseren en blijft het niet borrelen. Mensen met autisme zijn vaak perfectionistisch en voelen zich heel verantwoordelijk voor hun taken. Dat leidt er echter wel eens toe dat mensen zich te veel op hun hals halen. Wees daar waakzaam voor.

  4. Let op non-verbale signalen. Merk je dat er iets dwars zit, ga dan direct in gesprek. Zie je dat iemand in zichzelf is gekeerd of kortaf reageert? Benoem het en je ontdekt dat er vaak iets heel anders aan ten grondslag ligt dan je dacht. En de oplossingen zijn lang niet altijd moeilijk.

  5. Wees creatief in aanpassingen in werkomgeving. De oplossing is vaak simpel. Heeft iemand last van omgevingsgeluiden? Zorg dat als collega’s willen bellen of praten, ze dat apart doen en niet op de vloer. Heeft iemand moeite om zich te concentreren met veel beweging om zich heen? Creëer een werkplek met een rustig uitzicht en weinig afleiding. Zo zijn er snel en makkelijk aanpassingen te maken.

  6. Kijk naar de mogelijkheden van de medewerker en zet die talenten in voor de bedrijfsdoelstellingen. Ontdek waar iemand echt interesse voor heeft. Vaak hebben mensen met autisme een sterke interesse of voorkeur voor een onderwerp. Houdt iemand van complexe vraagstukken oplossen of puzzelen? Zorg dan dat je hem of haar dat soort werk laat doen. Grote kans dat je succesvol wordt. Is iemand heel precies? Laat iemand dan werk doen dat een lage foutmarge tolereert. Zo koppel je talenten aan werk en worden medewerkers en bedrijf succesvol.

  7. Geef complimenten! Tot slot; iedereen is gevoelig voor complimenten. Zo ook mensen met autisme. Heeft iemand iets goed gedaan of een mooi resultaat geboekt. Benoem dat dan! Ja, mensen met autisme hebben ook emoties en zijn net zo blij met een compliment als mensen zonder autisme.

Ik ben erg blij dat langzaam maar zeker bekend wordt dat autisme meer is dan alleen een beperking, maar het beeld is nog steeds veel te eenzijdig. We doen daarmee niet alleen de mensen met autisme tekort, maar ook het bedrijfsleven. Ik hoop je met dit artikel en deze blog een eerste indruk te hebben gegeven wat er allemaal mogelijk is en hoe wij het in de praktijk ervaren.

Heb je nog vragen of ben je benieuwd hoe jij succesvol met mensen met autisme kunt werken? Neem dan gerust contact met me op.

Auteur

Niels van Buren