Koopzondag: Winkels voortaan open

Gemeenten verantwoordelijk voor de koopzondag

25 februari 2015

Nog voor september dit jaar wordt de Winkeltijdenwet verruimd. Voortaan bepalen gemeenten zelf bepalen of winkels op zondag open mogen.

Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel van D66 en GroenLinks. Eerder lag de verantwoordelijkheid voor de openingstijden bij de rijksoverheid. Daarmee was de openstelling op zondag beperkt tot een aantal zondagen.

Wens van inwoners centraal

Door het verplaatsen van de verantwoordelijkheid willen D66 en GroenLinks ervoor zorgen dat beter tegemoet kan worden gekomen aan de wensen van de inwoners. “Inwoners van Staphorst willen iets anders dan Amsterdammers”, aldus Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks). Overigens staan veel gemeenten al toe dat de winkels meedoen aan de koopzondag

Koopzondag, wel of niet open?

Ondernemers zijn verdeeld in hun mening over openstelling op zondag. Vooral kleine winkeliers vrezen ervoor, omdat ze dan extra personeel moeten inhuren en veel waarde hechten aan een dag vrij op zondag. Maar ja, ga je níet open op zondag als je gemeente anders heeft besloten, dán loop je het risico weggeconcureerd te worden.

Nadelen onbeperkte koopzondagen

  • Een extra dag werk per week, zowel voor jezelf als voor je personeel

  • Extra loonkosten door loontoeslag op zondag

  • Extra andere kosten: verlichting, verwarming

Voordelen onbeperkte koopzondagen

  • Extra service voor je klanten 

  • Meer omzet binnenhalen

  • Blijven concurreren met andere winkeliers

Online ondernemen

Zie je het als winkelier niet zitten om open te gaan op zondag en extra personeelskosten te moeten maken? Je kúnt de oplossing natuurlijk zoeken in de online wereld. Zet een goede webshop op, waardoor je dáár kunt blijven verkopen op zondag, zonder dat je fysiek in je winkel hoeft te staan. 

Auteur

Bertjan Mol