Personeel steelt vaak van de baas

Vooral in detailhandel groeit 'interne criminaliteit'

22 april 2016

Acht op de honderd winkels heeft te maken met stelende personeelsleden. In 2006 waren er dat nog zeven op de honderd. Vooral supermarkten en warenhuizen hebben last van personeel dat geld of spullen in de broekzak laat verdwijnen.

Dit blijkt uit de cijfers van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie. Het blijkt dat 40 procent van de bedrijven te maken heeft met stelende personeelsleden.

Randstad

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat vooral in de Randstad personeel het vaakst geld uit de kassa haalt, spullen steelt of bijvoorbeeld vrienden korting geeft. Het zuiden van het land zit daarentegen weer onder het gemiddelde. Ook hebben winkels buiten de stad minder last van stelend personeel dan winkels in het centrum.

Maatregelen

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven veel doen om deze 'interne criminaliteit' tegen te gaan. Dat gebeurt bijvoorbeeld door personeel te screenen, duidelijke regels te stellen over personeelsaankopen of zelfs de tassen van de werknemers te controleren.

Schade

Jaarlijks lopen bedrijven € 165 miljoen schade door diefstal van het personeel. Er wordt elk jaar voor zo'n € 440 miljoen gestolen uit winkels. Toch is de interne bedrijfscriminaliteit over het gehele bedrijfsleven niet toegenomen. Deze zit nog steeds op vijf procent, met een uitschieter voor de horeca (9 procent). In de zakelijke dienstverlening wordt nauwelijks gestolen van de baas.

Bron: BNR